LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

PERUNASOSE-JAUHELIHAVUOKA, juhlavan makuista arkiruokaa

En aivan tarkkaan muista, tehtiinkö lapsuudenkodissamme perunasosevuokaa. Koulussa sitä syötiin kuitenkin. Löysää perunamuussia, johon oli sekoitettu jauhelihaa, harmaan ruskeaa mössöä. Lapsille kahdessa polvessa kyseistä vuokaa tehtiin nakkien kanssa, taattu menekkiruoka.Tämäkin variaatio tuntui aina itsestäni vähän epämaistuvalta.

Kaikki ennakkoluulot ja vanhat mielikuvat on välillä tarpeellista heittää romukoppaan.
 Hyvässä perunasosevuoassa muussin tulee olla kuohkeaa ja kiinteää, ei suinkaan mitään vetelää vellimäistä.


Kokeilin vähän erilaisesti maustettua sosevuokaa. Kannatti kokeilla.
Muussivuoasta syntyi lähes juhlavanmakuista(miehen mielestä), raikkaalla vihersalaatilla höystettynä.

Näistä tarveaineista se syntyi

Perunasosevuoka jauhelihahöystöllä

Tein muussin
8 kpl jauhoista kookasta perunaa
pari rkl voita
1 dl kermaa ja 1, 5 dl vettä kuumana
suolaa 

Jauhelihahöystö
400 g jauhelihaa, nautaa
Puolikas suippopaprikaa
Pari kolm lehtikaalin lehteä
Pieni silppu chiliä
1 rkl tomaattisosetta
Lihaliemifondi
3 rkl pieniä kapriksia (tai maun mukaan)
Mustapippuria

Pinnalle
Mozzarellaraastetta

Tein muussin normaalisti. Vatkasin sähkövatkailemalla vielä erityisen kuohkeaksi.

Ruskistin jauhelihan, pilkoin joukkoon hienon paprikasilpun, revityt lehtikaalilehdet ja chilin. Annoin muhia lihan kypsäksi. Lisäsin tomaattisoseen ja mausteet. Lopuksi lisäsin kolmisen ruokalusikallista pikkukapriksia.
Voidellun vuuan pohjalle kerros muussia, päälle jauhelihamössöä ja lopuksi muussikerros. Pinnalle mozzarellaraastetta ja uuniin 180 º n. 1h.

Kuten kuvasta näkyy, vuoka leikkaantuu kuin täytekakku. Harmi kun kuva annoksesta epäonnistui. Käyttäkääpä siis mielikuvitusta apuna; lautasellani oli muussivuokakolmio ja reilu annos vihersalaattia mangolohkojen ja fetajuuston kera.

1 kommentti:

  1. Todella yksinkertainen makeutettu perunasosevuoka yli jääneestä perunamuusista. Notkistetaan perunamuusi maidolla, lisätään hiukan maun mukaan jauhoja ja makeutetaan tummalla siirapilla, sekä tarkistetaan suola maistamalla. Ehkä maustetaan hiukan. Sekoitetaan hyvin.
    Perunasosevuoka paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täysiksi täytettyjä vuokia. Annetaan paistua noin 2 tuntia.

    VastaaPoista