LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Ohoh, mikä haukikeitto!


Vielä jatkuu verkkokalastuskielto tällä osaa Saimaata. Kiellollahan tähän aikaan vuodesta suojellaan norppaa ja sen kuuttia. Hyvä niin.
Innokkaana kalansyöjänä ja innokkaan vapaa-ajan kalastajan vaimona ihmettelemme välillä näitä kieltoja, oikeastaan kiellojen epäloogisuutta. Luonteri, jossa mökkisaaremme sijaitsee, on luonnonsuojelualuetta. Siksi on ymmärrettävää, että rajoituksia pitää olla; tietyille saarille rantautumista, tulentekoa, osa-aikaista kalastuskieltoa tai täysin kalastuksesta rauhoitettua aluetta, mökkirakantamista ja yritystoimintaa.

Tietämätön kuitenkin saarellansa kyselee, miksi vesiskoottereilla saa pörrätä ympäri rauhoitettuja saaria tai miksi norppasuojelijat ajavat talvisin moottorikelkoilla pesien lähelle tai miksi tonnitolkulla kauhotaan roskakalaa järvestämme, kun kalastajat verkoillansa tekisivät sen.

Tutkimattomat siis ovat .........

Meillä onneksi tuota kalaa saadaan heittouistimella ja katiskalla ihan omiksi tarpeiksemme. Ja kun kalaa on, tekee mieli kokeilla erilaisia valmistustapoja.

Viimeisestä Ruoka ja Viini -lehdestä bongasin Sinttikeiton ohjeen. Kala kuin kala, ajattelin. Kokeilenpa tuota keittoa hauesta, mutkat suoriksi menetelmällä ja siitähän tuli mielettömän hyvää.





Ensin tarvittiin se hauki


jonka mies fileroi hienoiksi fileiksi

Sitten vain keiton tekoon, johon käytin:

Yhden isohkon hauenfileen
1/2 reilunkokoisesta kukkakaalista, nuppuja ja pilkottuja varrenosia
2 jauhoista perunaa lohkoina
2 dl hyvää valkoviiniä

Näitä keitin hiljalleen reilun 40 min niin, että hauet ja kasvikset olivat hyvin pehmeitä.
Soseutin keitoksen hienoksi soseeksi 
lisäsin 1/2 l kalalientä
1 rkl voita
Suolaa musta- ja valkopippuria
Puolen sitruunan mehu

Kun keitto oli kuumennut uudestaan, pyörätin kevysti joukkoon reilun desin vatkattua kuohukermaa ja tillisilppua.

Aineet kuulostivat oudoilta, jopa erikoisilta. Opetus kuitenkin on, kokeile ennakkoluulottomasti.


Oliiviöljyä ja lehtikaalin lehtiä pintaan,
lämmin keitto maistui erityisesti näin myrskyisen sateisena päivänä.


Ennen myrskypäiviä aurinko laski horisonttiin. 
Ensi tiistai, 21.6. on kesäpäivänseisaus. Silloin, terassiltamme katsottuna, laskee aurinko tuohon metsän muodostamaan "kuoppaan". 
On keskikesän aika.





2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kalkeiton ohje. Myrskypäivänä keitto lämmittää mukavasti.
    Ajatella, että ensi viikolla jo vietetään juhannusta. Kyllä aika rientää. Hyvää alkavaa juhannusviikkoa sinne Saimaan rannoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittoa kannatta kokeilla. On hyvä alkuruokakin, siivilöiden vielä täyttä samettia. Aurinkoisia päiviä sinullekin.

      Poista