LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Korvasienipastaa ja Pääsiäisen odotusta



Vaikka ei korvasienikausi vielä edes häämötäkään, mieli kiiti jo keväisiin metsiin.
Onneksi korvasieniä on varastoissamme kuivattuna ja pastettuna roppakaupalla.

Jotenkin vaan korvasieni tuo keväistä tunnelmaa, vaikka pakkanen hipoi -10° ja tuuli pyöritteli lumen alta paljastuvia risunpätkiä.



Korvasienipasta meidän tapaan

Nyrkin kokoinen pakkaus esikäsiteltyjä pakastekorvasieniä
n. 50 g savupekonia
2 dl kasvislientä
Voita
Öljyä
Mustapippuria

Rukolaa
Parmesaani
Pastaa

Silppusin pekonin (minulla oli savukylkeä) ja laitoin kylmälle pannulle hiljalleen paistumaan.  Kun liikaa rasva oli sulanut lihoista lisäsin jäisen korvasienikimpaleen ja annoin hiljalleen hautuen sienten sulaa. Lopuksi haihdutin nesteen kokonaan kasarista. Lisäsin nokareen voita ja oliiviöljyä sekä kasvisliemen. Annoin taas porista keitoksen kunnes kasvisliemestä oli haihtunut n. puolet pois. Maustoin mustapippurilla. Muuta ei tarvittu.
Keitettyä pastaa, korvasienet, päälle parmesaaniraastetta ja rukolaa, aah niin hyvää.

Totuuden nimissä täytyy sanoa, että tuo korvasienien esikäsittely, kaksi kertaa viiden minuutin keitto ja huuhtomiset välillä, vie paljon sienen makua mennessään. Tuo aikoinaan saamani neuvo pekonin tai savulihan käytöstä, antaa tarvittavaa täyteliäistä makua korvasienimuhennokseenkin.

Kun tätä mökkikautta on jatkunut, leudosta talvesta huolimatta, voidaan ihailla 30-vuotiaan Kliiviamme kukkien kehitystä. Kun tämä komeus on kesät ulkona heitteillä ja talvikuukaudet + 8 asteen lämmössä yksiksensä mökillä, heittäytyy hän iloksemme vuodesta toiseen kukkimaan. Tänä keväänä tosin kukkavanoja on vain kuusi, syksyisen rankan karsimiseni vuoksi. Ehkä ensi keväänä iloitaan useammasta kukkavanasta.


20.3.


25.3.




Kauppanrsissitkin avautuvat pikkuhiljaa, joten


Hyvää alkanutta Pääsiäisaikaa !




4 kommenttia:

  1. Ihana pasta, yksinkertaista luksusta. Onpa tuo kliivia terhakkana ja kukkii nätisti. Minulta löytyy paljon kitukasvuisempi muutaman lehden kliivia, jotenkin sekin sinnittelee hengissä kuin ihmeen kaupalla. Kukkimisesta jne on turha haaveillakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovina ja innokkaina sienestäjinä pidämme kovastikin sienipastoista. Kliivia on holtittoman kasvattajan kasvi. Kesällä se ulkona joko likoaa sateessa tai kuivuu auringossa. Talvella hytisee kylmässä peruslämpöisessä mökissämme. Kun kevättalvella oleskelemme muutaman viikon mökillä, se oikein ryöpsähtää kasvamaan ja kukkimaan. Tällöin kastelen sitä kevyellä lannoitevedellä. Niin ja kliivia viihtyy itä- tai pohjoispuolella. Hyvää keväänodotusta sinne Ouluun.

      Poista
  2. Vai itse poimittuja korvasieniä oikein roppakaupalla :-o Onpa ihanaa! Harvoin korvasieniä löydänkään, mutta en ole koskaan uskaltautunut tekemään niistä mitään, kun pelkään, etten osaa käsitellä niitä tarpeeksi hyvin. Olisi kiva joskus kuulla, miten toimit niiden kanssa.
    Ihana kliivia!Kyllä olet oikein viherpeukalo, kun sen saat kukkimaan. Eikös se ole aika haastavaa?
    Leppoisaa sunnuntaita :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää kliivia on varmaan rakkaudella ostettu, on mieheni tasan 30 vuotta sitten äitienpäiväksi minulle antama. Tässä syy kukan kukoistukseen, peukalollani on vähemmän tekemistä.
      Hyvä vinkki sinulta blogiaiheeksi. Teenkin keväällä tekstin korvasienien käsittelystä. Toivottavasti sieniä nousee tänä keväänä. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle Maija.

      Poista