LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Mistä sipulille korvike?






Palaan taas kerran tähän "lempiaiheeseeni" sipuliton ruoka.



Sipuli ja jokunen muu juures tai kasvis aiheuttavat itselleni jonkinasteisia allergisia reaktioita; suun turpoamista, huulien kirvelyä, tuskaisia kipuja vatsassa sekä muutamia muita vaivoja, joita en tässä häveliäisyys syistä halua mainita. En katso kuitenkaan kuuluvani niihin, sosiaalisessa mediassakin parjattuihin "kailottajiin, jotka suureen ääneen ravintolassa huutavat vaivoistansa".

Itseäni säästääkseni pyydän kuitenkin aina ruokani sipulittomana.  Kävisimme mielellämme arkipäivisin  mieheni kanssa eri lounaspaikoissa lounaalla. Lounaspaikkoja kotikaupungissamme on paljon, viehättäviä ja mukavia paikkoja. Monasti käy kuitenkin niin, että oma ruokailuni jää vain kupilliseen kahvia, joskus leivänpalalla höystettynä.

Tämä aihe on blogissani tuttu aihe. On vain pakko asiasta kirjoittaa.

Menimme sisareni kanssa viime viikolla lounaalle hänen kotikaupunkinsa lounasravintolaan. Tavan mukaan kaikki lounaan ruuat, salaatti mukaan lukien, sisälsivät sipulia. Päädyimme syömään "listalta". "Eikä sipulia", sanoin broileriannosta tilatessani. Lopulta, pitkän odottelu  jälkeen, saimme annokset eteemme. No eipä broilerissa ollut sipulia, mutta lautasellani komeili salaattipedillä toinen toistaan suurempia punasipulirenkaita. Silloin mietin " kailotanko", huudanko kurkku punaisena, rupeanko itkemään tai hysteerisenä nauramaan.
Taas kerran kävi näin.

Jatkoepisodia en viitsi kertoa. Ainoa huoleni oli, saanko vielä pysäköimissakot lähes kaksitunisen ruokalilun päätteeksi. Onneksi en.

Tästä tapahtumasta hermostuneena olen nyt viikon päivät miettinyt, mitä tässä pitäisi tehdä, minun siis. Selailin lehtiä, palautin mieleeni käymäni ruokakurssin ja selailin eri keittokirjojani. Kyllähän se niin on, että lähes jokainen ohje alkaa kuori ja pilko sipuli/t. Onneksi ei jälkiruuat.
Ihan oikeasti mietin, minkä maun, erilaisen, ruokaan antaa sipuli kuin ei sipuli?
En tyrmää sipulia, jokainen saa soppaansa käyttää, mikä ikinänsä maistuu. Toki on ruokia, johon sipuli oikein oikeasti kuuluu ja tuo lisäpotkua, kuten mäti, sienisalaatti ym.

Mikä sitten korvikkeeksi? Rouva Raadelmasta blogissansa antoi hyvän vinkin sillikaviaariin, retikkaraaste. Toimi.
Käytän mm lihapullissa vaihtelevasti paprikaa, kyssäkaalia, juuresraasteita sieniä vähän mielialankin mukaan. Hyvin ehkä eksoottiselta kuulostavaa on, kun lisäsin sillikaviaariin päärynäkuutioita ja sienisalaattiin omenaa. Kannattaa kokeilla.
Niin ja paras tapahan on kun jätät tylysti sipulin pois, tai pilkkoa erilleen.

Mielipahaa aiheuttavista kokemuksista, omasta järkähtämämättömästä sipulikielteisyydestä ja uteliaisuudesta,
haastaisin niin mielelläni harrastelijakokit ja ammattisellaiset 
keksimään erilaisia sipulittomia vaihtoehtoja 
höystämään ja maustamaan ruokia.



Maistuu se näinkin

2 kommenttia:

  1. Täällä myös yksi jonka sisuskalut ei siedä sipulia, vaikka maku kyllä miellyttäisi kovin. Löysin blogisi vasta, kiva blogi. Kiitos ihanista Sahalahden kuvista!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Iloitsen aina niin uusista blogini seuraajista ja kommenteista. Kiva kun löysit minut.
    Sahanlahti on nautinnollinen paikka, historian havinassa hyvää ruokaa, Saimaan rannan huikeissa maisemissa ja miellyttävän henkilökunnan palveltavana.

    VastaaPoista