LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

lauantai 8. helmikuuta 2014

SIPULITON RUOKA

Sipuli on minulle myrkkyä. Väitetään, että sipuli ei aiheuta allergiaa kuin harvoille. Sipulin aiheuttama vatsakipu ja ripuli (minulla) on jonkinlaista sipuli-intoleranssia, joka johtuu sipulissa olevasta rikkiyhdisteistä. Se siitä tieteestä.

Joka tapauksessa, luet mitä herkkureseptiä tahansa, on  ne tumpattu täyteen sipulia. Selailin vasta ilmestynyttä A ja H Gullichsenien Safkaa maanantaista perjantaihin -kirjaa, sama ilmiö tässä.  "Eihän ruoka maistu miltään" lausahdukset saavat niskavillani aina pystyyn. Ai ei maistu. Kyllä meidän ruoka maistuu pääsääntöisesti vähintäänkin hyvältä. Kuitenkin tuon kirjan, erilaisten väittämien ja lukuisten reseptien kirvoittamana päätin kokeilla erilaisia mausteita ja niiden vaikutusta eri ruokalajeihin sipulin korvikkeena.

Suurin ongelmani on, että olen aina pitänyt sipulia enemmänkin ruuan jatkeena, halpana lisänä esimerkiksi jauhelihan joukossa. Mausteena se ei ole minulle näyttäytynyt koskaan. Tätä ennekkoasennetta pitää siis ruveta kumoamaan.

Kun vielä viikolla kävimme ulkona  paikallisessa ravintolassa syömässä, ja tilauksestani huolimatta sain sipulittomana tilaamaani annokseen kasallisen valkosipulilla reilusti höystettyjä papuja, päätin systemaattisesti kirjata ylös kaikki sipulittomaan ruokaani liittyvät reseptit. Joten tästä seuraa Hyvää Ruokaa Sipulista Huolimatta.

7 kommenttia:

  1. Meitä on monta, jotka ei pysty sipulia syömään. Suomessa myydyissä tuotteissa lähes kaikkiin (ainakin siltä tuntuu) tungetaan sipulia. Menin ravintolaan Helsingissä ja minut ohjattiin syömään muualla, koska kaikissa, kyllä kaikissa, heidän ruoka-annoksissa on kuulemma sipulia. Hyvä ruoka ei vaadi tietty raaka-ainetta maistuakseen hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun vastasit ja kerroit kokemuksiasi. Tosiaan välillä on niin turhauttavaa ja raivostuttavaa kun saa ravintolahenkilökunnalta tympeän vastaanoton: " Oletteko allerginen vai muuten, ette tykkää sipulista?" Pitäisi riittää vaan asiakkaan toivomus EI SIPULIA.

      Poista
  2. Ei ole helppoa olla sipuliton.

    Sipuli tosiaan peittää kaikki muut maut alleen, maistuu epämiellyttävältä (tosi pitkän aikaa vielä suussakin), pierettää ja aiheuttaa vatsanväänteitä. En ymmärrä miksi monet hienot raaka-aineet pilataan noin.

    Kerran sain vastaukseksi - Onko tässä sipulia: Sitä on niin vähän ettei se maistu. Hmmm...miksi sitä sitten piti laittaa? Onkohan kyseessä joku muinaisjäännetapa.

    Tehtaitten valmisruuissa ymmärrän sipulin käytön, onhan se halpaa ja peittää mukavasti huonojen raaka-aineiden kombon. Mutta niitä en juuri syökään jollei ole ihan pakko.

    VastaaPoista
  3. Yritä tilata salaattiannos ilman sipulia....raaka-aineet on silti pilkottu samalla veitsellä ja leikkuulauta ei ole pesty...Miksi kokit eivät kunnioita asiakkaiden tilausta? Lohjalla mikään pizzapaikka ei noudata tilausta. Viimeksi minulle sanottiin, että kokki ei ehdi pestä välineitä ruoka-annosten välissä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ne menee, ensin tivataan, onko allerginen vai vaan sipuli-inhoaja. Kun sitten kerrot sipulin vaikutuksen ruuansulatukseesi, aloitetaan tentti, voiko olla loemikuitioita, entä kuivattua sipulia jne. Kerran tämän tenttauksem jälkeen annoksessani oli reilusti iso kauhallinen valkosipulissa haudutettuja papuja, jess.

      Poista
    2. Minulle on jopa, ravintolassa tuotu sama annos takaisin, vaihdettu vain salaatti jossa oli purjoa ja valkosipulinen salaatinkastike. Olen niin allergikko etten voi sellaistakaan syödä. Ne ei ymmärrä.

      Poista
  4. Minä en myöskään pysty syömään mitään sipulia vatsani takia. Olen yrittänyt hakea jotain valmisruokaa missä sipulia ei olisi mutta en ole löytänyt yhtään. Siinä voisi olla markkinarako jollekin valmistajalle. Meitä on varmaan paljon jotka emme sitä pysty syömään. Itse elän yhden henkilön taloudessa ja olisi kiva ellei tarvitsisi AINA laittaa ruokaa.

    VastaaPoista