LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

torstai 3. maaliskuuta 2016

Karitsan maksaa äidin reseptillä ja aurinkoista mökkipäivää








Vihdoinkin kevättalven aurinko paistaa

Mikäs sen mukavampaa mökkipuuhastelua on kuin puusavotta, kun sen vaan voi omien jaksamisiensa ja kykyjensä mukaan tehdä. Välillähän tuo polttopuiden teko meinaa lapasesta karata, ja sillon on  lähdettävä kaupunkikotiin "vuosilomapäiviä" viettämään.



Moottorikelkalla ja vanhalla reellä tukit ajettiin saarelta toiselle


Välillä oli pysähdyttävä vain ihailemaan


Naapurirannassa vene odotti jo kesän tuloa

Meillä on naapurisaarella huippu ihanat naapurit. Vuosien saatossa olemme oppineet pitämään toisistamme huolta. Täältä saamme tehtyä polttopuumme, vastavuoroisesti mies käy nikkaroimassa heillä korjauspuuhissa.Ja mukavia kesähetkiä on nautittu ruuan ja rakovalkean äärellä.


Talitiaisetkin virittelivät tityytänsä mäntyjen latvuksissa.

Mikäs sen parempaa kuin luonto, mökki ja hyvä ruoka. Tällä kertaa lautasemme täyttyivät karitsamaksapihveillä.
Äidilläni oli oiva maksakastikeohje, jonka päätin nyt toteuttaa.

Maksapihvit AP:n tapaan

Karitsan maksaa 
Suolaa
Mustapippuria

Kastike
N. 2 dl lihalientä
Perinteistä Koskenlaskijajuustoa, itse käytän tähän annokseen n. 2/3 osa pakettia
Loraus kermaa
Viherpippuria 

Tee kastike ensin. Sulata maustamaton Koskenlaskijaköntsä lihaliemeen. Olen joskus kokeillut valmiiksi maustetulla viherpippurijuustolla. Mielestäni tulos on hiukan liian kiprakka ja hävittää maksan makua. Kun juusto on sulanut lorauta kerma ja murskatut viherpippurit sekaan. Jos kastike on liian löysää, voi sen suurustaa esim. Maizenalla. Jätä kastike hautumaan.
Paista ohueksi leikatut maksaviipaleet nopeasti voissa valurautapannulla. Käytän paistamiséen voita ja rypsiöljyä. Ennen maksapihvien paistamista ripottelen pannulle sulaneen voin päälle suolaa ja mustapippuria. Karitsan maksapihvit ovat pieniä, ja kun ne leikkaa ohueksi, riittää n. 20 sek paisto per puoli. 
Ja sipuliset ihmiset lisäävät ohjeeseensa paistetun sipulin.
Mökkioloissa nostelin pihvit kastikkeen sekaan, tarkistin maun ja syötiin heti uunissa kevyesti  paahdettujen bataatti- ja porkkanalohkojen kanssa. Oivan lisän antoivat myös rosmariinilla maustetut keitetyt punajuuret, salaattia toki unohtamatta.


Raskas ruoka maistuu raskaan työpäivän jälkeen
 ja antaa energiaa seuraavalle päivälle.


Illan suussa kuuri alkoi jo täyttyä ja päästiin mökkisaunan lauteille.

Nautinnollisia puuhastelupäiviä viikonlopulle!

3 kommenttia:

  1. Voi että kuinka kiva päivä teillä on ollut kauniissa ympäristössä! Puusavotta on ihan parasta hyötyliikuntaa ja ulkona oloa. Pidän itsekin siitä kovasti ja pottopuita meillä kuluu tosi paljon sekä kotona että mökillä, joten tuikitarpeellista olisi nyt metsään lähteä. Vaan eipä vielä auta kuin malttaa mielensä.
    Voin kuvitella, miten ruoka ja sauna raskaan päivän päätteeksi tuntuivat hyvälle. Ihana tunnelma teillä siellä mökillä. Tekee niin kovin itsekin mieli edes käymään mökille pikareissu.
    Kivaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
  2. Voi että kuinka kiva päivä teillä on ollut kauniissa ympäristössä! Puusavotta on ihan parasta hyötyliikuntaa ja ulkona oloa. Pidän itsekin siitä kovasti ja pottopuita meillä kuluu tosi paljon sekä kotona että mökillä, joten tuikitarpeellista olisi nyt metsään lähteä. Vaan eipä vielä auta kuin malttaa mielensä.
    Voin kuvitella, miten ruoka ja sauna raskaan päivän päätteeksi tuntuivat hyvälle. Ihana tunnelma teillä siellä mökillä. Tekee niin kovin itsekin mieli edes käymään mökille pikareissu.
    Kivaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä sen parempa ihmisen arjessa, aurinko, tippuvat räystäät ja sulava lumi kävelyreitillä.

      Poista