LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

perjantai 23. lokakuuta 2015

MUIKKU UI SILAKAN SAAPPAISSA ELI DIPPIMUIKUT SILAKKARESEPTILLÄ

Olen useamman päivän ajan yrittänyt kirjoitella blogiani. Juttua kyllä piisaisi kun vain aika riittäisi. Kehuttakoonpa vaikka samalla, että olen parissn viikkoa harrastanut ihan yönukkumistakin, joten yöllisistä kirjoitteluista ei apua saa. Viisi-kuusi tuntia yhteen menoon unta kaaliin on nukkumalahjoillani saavutus.

Tänään kuitenkin tein herkkua, josta pitää kertoa.

Meillä on siis muikustettu ahkerasti.


Mies tutkailee muikkuparvien liikkeitä, jotta verkot osuisivat oikeisiin syvänteisiin.


Tosiaan, muikkua on saatu viikon ajan niin, että sitä on ollut jopa koirille asti jakaa. 



Muikun mätiä on lypsetty, pesty ja vatkattu sekä pakastettu jo 2,8 kg.
Kelpaa monena saunailtana talven aikana herkutella.

Kun muikkua tulee syksyisin ämpäritolkulla, olen välillä tosi kyllästynyt sen hajuun ja makuun. Kun kuitenkin on saanut sellaisen kasvatuksen, jotta mitään ruokaa ei saa hukkaan heittää, pitää kokeilla uusia reseptejä.
Viimeisessä Viini ja Ruoka -lehdessä oli ohje  silakkafileistä tehdyistä dippikaloista. 
Päätinpä kokeilla kyseistä herkkua muikuista. Ja aah mitä herkkua syntyikin.



Näin syntyi DIPPIMUIKUT

2 kg perattuja päättömiä muikkuja
2-3 dl vehnäjauhoja
1 dl soijakastiketta
1 dl vettä

Pyörittele muikut vehnäjauhoissa ja asettele pellille vierekkäin yhteen kerrokseen.


"Voitele" muikut soijavesiseoksella ja laita uuniin 220 ° 45-50 minuutiksi. Paiston aikana valele vielä muikkuja n. 15 min ajan soijaseoksella kaksi kertaa.  Anna jäähtyä  muikut pellillä.


Muikut kypsyvät uunissa kauniin ja rapsakan ruskeiksi.

Suolaa ei tarvitse, mikäli käytät normaalisuolaista soijakastiketta.
Muikut ovat huoneenlämpöisenä tai vähän kylmempänä parhaimmillaan.

Loistavan dippikastikkeen saat piparjuurella maustetusta majooneesikermasta.
Muita maustekastikkeita en ole vielä kokeillut. Voisin kuvitella, että wasapikerma on myös herkullista.
Hyvin kelpasivat nuorisolle. Mieskin vei eväänä mukaansa Herkuttelevien herrojen viikonlopun viettoon.

Nyt aloitankin itseellisen ja nautinnollisen viikonlopun vieton.

Loppusyksyn nautintohetkijä teille kaikille.






7 kommenttia:

  1. Voi mitä kuvia! Muikku on tuttu kala minullekin, vaikka nyt silakkavesillä kalastellaankin. Olemmehan asuneet jonkin aikaa Savonmaalla. Myös mieheni kotijärvi, Lohjanjärvi, on hyvä muikkujärvi ja anoppilassa aina muikkuja kalastettiin ja syötiin. Meidän kalansaalis tältä syksyltä on vain kaksi hyvänkokoista siikaa, sillä vasta nyt kalavedet alkavat olla tarpeeksi kylmiä meressä kalastamiseen tai paremminkin mahdollisuuteen saada saalista. Turussa ovat tänä viikonloppuna Silakkamarkkinat ja siellä on myös mahdollisuus saada syödäkseen muikkuja. Katsotaan ehdimmekö käväistä siellä. Leppoisaa itsellisviikonloppua sinne Suomen kolkalle!Terveisin Myrskyluodon Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muikku on ihan hyvää harvekseltaan saatuna. Kalaintoilija mieheni ei vain ymmärrä lopettaa vaikka kuinka paikat pursuaisivat muikuista. Koko päivän urakkahan se on kun kolmekin ämpärillistä kaloja käy kotikonstein läpi. Toki vaivannäkö on jo unohtunut kun talvella herkkua nautitaan. Kiitti kommentistasi MM.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Kateeksi käy, onpa aikamoiset luksusherkut teillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulitkin Rommirusina mieleeni, kun tekstiä ja kuvia blogiini asetteli. Niinpä kävin blogiasikin kurkkaamassa. Kaikilla meillä on luksusta, kun vain muistaisimme arjestammekin nauttia.
      Kiva kun piipahdit blogissani.

      Poista
    2. Arjesta nauttiminen onkin tosiaan vähän taitolaji. Vierailen blogissasi aina säännöllisin väliajoin, juttusi ovat mukavan rentoja ja pidän erityisesti noista rauhoittavista maisemakuvistasi. :)

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista