LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

torstai 15. syyskuuta 2016

Lampaankääpäleikkeet mantelikuorrutuksella



Maittavaa lampaankääpä ollos hyvä!





Tänä syksynä ei herkkujen määrää kannata valitella. Lähimetsään piipahtamalla löytyy herkutteluaineita mielin määrin. Ensin olivat mustikat, sitten sienien kirjo ja nyt suuren suuret puolukkamättäät houkuttavat hamstraamaan marjojansa talven varalle.

Riemullista on ollut syksyn eri sienilajien runsaus, sellaistenkin, joita muina vuosina on saanut etsiä suurennuslasin kanssa. Yksi tällainen on mustavahakas. On niin mukavaa ajatella, että mustavahakasta on nyt pakasteessani talven herkkuhetkiin.


Loraus puolikuivaa valkoviiniä antaa sienikastikkeelle hienostuneen maun

Lampaankääpä on yksi perheemme herkkusieni. Pakasteeseen siitä ei mielestäni ole, onnistun ainakin useasti saamaan kumimaisia kääpäpalasia pakastetuista sienistä. Joten syödäänpä tuoreena tai makeaan etikkaliemeen säilöttynä. Tänä syksynä kuivatin hieman lampaankääpää kokeilumielessä.

Mantelijauhoissa pyöritellyt lampaankääpä pihvit ovat ehdoton suosikkimme. Kyseinen ohje oli melkein unohtunut monien huonojen lampaankääpäsyksyjen jälkeen. Onneksi nuorempi polvi muistutti, tällä kertaa ystävä.



Kaikissa yksinkertaisuudessaan tein näin.

Peratuista, tuoreista sienistä poistin kannat ja muotoilin käävät muutenkin pihvin mallisiksi. Pyörittelin sienileikkeet mantelijuhossa, johon lisäsin suolan ja valkopippuria. Paistoin pihvit voissa rapeapintaiseksi. Tärkeää on, että sieni kypsyy myös sisältä, ei siis kannata paistaa tulikuumalla pannulla, jottei mantelijauho pala pahan makuiseksi sienien pinnalla.


Mehevä sisältä ja rapsakka pinnalta takaavat herkullisen pihvihetken.



 Vasemmalla lampaankääpäpikkelisä ja oikealla hillottuja kanttarelleja


Poistetuista hyvälaatuisista kannoista ja loppusienistä saa talvellakin maittavaa
kääpäpikkelsiä


Viikko se on taas yli puolenvälin vierähtänyt, joten on aika toivotella




Hyvää loppuviikkoa!


2 kommenttia:

  1. Ihanat leikkeet, maistuis kyllä! En olekaan löytänyt lampaankääpiä pitkään aikaan. Täällä näytti sienisadosta tulevan hyvä, mutta nyt on ollut niin kuivaa, ettei uusia sieniä ole putkahdellut ja ne vähät kanttarellit ja suppilovahverot, mitkä tyttären kanssa viikolla sienimetsältä saaliiksi saimme, olivat hiukan kuivettuneita. No herkullinen soppa niistä kuitenkin syntyi.
    Aurinkoista viikonloppua! T.Maija (myrskyluodolle.blogspot.com)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillinen kuivuus täälläkin on iskenyt. Emme ehkä tarvitsisikaan enää sieniä säilöä talven varralle, mutta tuo sienestäminen ja syksyinen metsässä kävely on niin mukavaa ja rentouttavaa.

      Poista