LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

MUKAVAN NOPSA VÄLIPALAPIIRAKKA

" Hyötypuutarhaani " hoitaessa olen viime päivinä tuumaillut, kumpi itselleni on tärkeämpää ruokakuvien ottaminen vai erilaisten makuelämysten kokeminen. Valokuvia tykkään ottaa. Ruokaa rakastan syödä. Uhraako ruuan hyvän maistelun valokuvaukseen asettelulle? Maisteluvaihtoehto on minulle mieleisempää, näin totesin. Lisäksi ruokakunnassamme asustaa mies, joka inhoaa jäähtyneen, kylmän ruuan syömistä. Ruokailu on yhteinen  hetkemme. Keskustelumme mausteista tai erilaisista makuvivahteista vaikka makaroonilaatikon äärellä on yhteinen huvimme. Siispä menköön ruuan valmistus, eri kokeilut, uusien ideoiden hyödyntäminen ja ruuan makustelu huoletta tärkeimmäksi kriteeriksi. Ruuan kuvaaminen siihen kategoriaan, jotta valokuvaan kun muistan. Arvostan kuitenkin suuresti kaikkia niitä bloggaajia, joiden ruokakuvaukset ovat herkuttelevan taidokkaita ja niihin on paneuduttu kaikella ammattitaidolla ja visuaalisella osaamisella.

Olkoon tämä esipuhe seuraavaan piirakkakuvaani. Piirakan pohja on mukaelma Tuulikummun keittiössä, Kaisa Sillanpään piirakkaohjeesta.

METSÄSIENI PIIRAKKA

Piirakkapohja
100 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl maustamatonta jugurttia

Täyte
2 dl liotettuja, hakattuja suolasieniä
4 siivua rapeaksi paistettua ja murskattua pekoonia
1 dl smetanaa
1,5 dl kermaa
2 munaa
N. 150 g juustoraastetta (yksi pussi)
Suolaa tarvittaessa
Mustapippuria
Tuoretta lipstikkaa desin verran silputtuna

Pohjaa varten kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja pyöritellään pehmeä voi jauhojen joukkoon. Lopuksi sekoitetaan jugurtti taikinaan ja valmis taikina painellaan jauhoisin sormin piirakkavuokaan.

Täytettä varten kärtsätään pekonit kunnolla ruskeaksi ja nostetaan talouspaperin päälle valumaan. Pekonirasvassa kuullotateen sekasieniä jonkun aikaa niin, että sienistä häviää liika neste. Sienet ja pekonimurska yhdistetään ja lisätään smetana, kerma ja kananmunat. Tarkistetaan suolan riittävyys ja lisätään mustapippuri ja lipstikkasilppu.
Täyte kumotaan pohjan päälle ja piirakka uuniin. Paistetaan 200° lämmössä n. 40 min. Kiertoilmauuni tarttee vähemmän asteita ja aikaa.

Täytteeksihän käy mikä tahansa. Tämän piirakan herkullisuus on pohja, kannattaa kokeilla. Viimeksi tekemääni piirakkaan lisäsin vielä sinihomejuustomurskaa. Näin saan eri lisämauilla pikkuhiljaa pienennettyä sekasienivarastoamme. Oiva välipala diabeetikkomiehelle. Rasvaisuus vain rajoittaa, joten valmiita palasia on myös pakasteessamme.

Ja tässä se KUVA



Edelleen olkoon lohdutuksenani mummoni hoku: "Älä syö ruuan näköä vaan makua".

Ettei totuus unohtuisi, on loppukaneettina kuva maailman eniten kuvatusta kohteesta, auringonlaskusta. Jokainen kameran käyttäjä ottaa kuvan omasta, sen hetkisestä maisemastaan. Niin minäkin taas kerran, eilinen myöhäisilta, kun lämpöisen päivän jälkeen massiivinen pilviryöppy alkoi levitä taivaalle, hävittäen samalla auringonlaskun mahtavaa ilotulitusta.



                                          Oikein hyvää Juhannusta kaikille! 

Tänään rikkoutui 6000  piipahtaja- ja lukijamäärän raja blogissani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti