LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Naattipestokuorrutetut uunimuikut ja ruisleipää.











Saalistamisen ja sadonkorjuun lomassa on mukava herkutella. Nyt Ahti yllätti antimillaan meidät totaalisesti. Kolmessa muikkuverkossa nousi yli 2000 muikkua, ennätys meidän muikkuhistoriassa. Nopea ja helppo muikkujen laskutoimitus; yhdessä ämpärissä oli noin 250 muikkuja ja täpötäysiä ämpäreitä kertyi 8 kp.

Onneksi naapurisaarilla asuu auttavaisia kesänaapureita. Yksi heistä auttoi muikun päästelemisessä verkoista ja viidelle naapurille saimme jaettua ämpärilliset. Jäi kyllä omaksi tarpeeksemmekin.





Ettei vaan tunnu kertomukseni kalavaleelta.




Pikkasen masentuneelta mieskin vaikutti, välipalasmoothieta siemaillessa.


Aamulla kun urakka aloitettiin, päästiin jo ilta-uutisten aikaan muikuista nauttimaan.

Kun yhdistää saaren satoa ja järven antimia, sopivasti mökkivarastossa olleilla kauppaostoksilla, syntyy seuraavaa:

Naattipestokuorrutetut muikut
Ensin tein porkkan naateista peston, johon käytin

N. 3 dl porkkananlehtiä ilman varsia
1 dl basilikan lehtiä
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
1 dl pinjan siemeniä
1 dl parmesaaniraastetta
1,5 dl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria


Mikäs oli pestoa tehdessä, kun Lapsi II ilahdutti äitiänsä Juhannuksena uudella Stollar-blenderillä.


Tästä pestosta tein uunimuikut. Ladoin päättömät ja pyrstöttömät muikut tasapohjaiseen uunivuokaan kahteen kerrokseen. Ripottelin kummankin kerroksen päälle hivenen suolaa. Lopuksi levitin reilusti pestoa tasaisen kerroksena muikkujen päälle. Tämä komeus uuniin ja annoin hautua n.150 asteisessa uunissa pari tuntia.

Loistavan herkullinen iltapala syntyi paahdetusta ruisleivästä lämpimistä pestomuikuista ja oman sadon kurkkuviipaleista.



Tämä kokeilu kannatti, oli kyllä sen väärtti.

Satoa ja saalista oli siis meidän perjantai Kamalansaarella.
Puolen yön lähestyessä, mies totesi iltapalapöydässä:"Tällaisesta saaliista olen aina haaveillutkin, nyt se tuli." Ja pienen tauon jälkeen:" Vielä jos uskaltaisi toivoa, niin lokakuussa sama määrä muikkuja ja kaikki muikut mätikaloja." 

Joten tätä saalista odotellessa, minä toivon satoni pikaista kypsymistä.





Näillä eväillä, mukavaa ja nautinnollista viikonloppua!





2 kommenttia:

  1. Wau mikä saalis! Helposti saattaisi kuulostaakin kalavalheelta. Työtä tuollaisesta saaliista kyllä on kauhea määrä, mutta sitten on kiva herkutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkuteltu tosiaan on ja naapuritkin muikuilla kyllästetty. Nyt meillä on muikustuskielto lokakuuhun asti. Toivottavasti en tästä kiellosta lipsu.

      Poista