LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

tiistai 7. tammikuuta 2014

POROA, POROA LOPPIAISEN HERKKUINA

Päätin lopettaa joulun vieton ja tuon edellisen postauksen marttyyritunnelman valmistamalla miehelle ja itselle kunnon pyhäaterian. Onneksi pakkasessa oli vielä poron ulkofilettä, joten sain loihdittua ehtaa lappitunnelmaa.


PORON ULKOFILEET PANNULLA

2 kpl poron ulkofiletä, otin ne aamulla sulamaan.
Ripottelin sulanneiden ja lämmenneiden fileiden pintaan savusuolaa ja mustaa pippuria. Liha sai maustua tunnin verran.
Kuumensin valurautapannun todella kuumaksi ja lorautin tilkan öljyä ja nokareen voita pannulle sekä halkaistun, yhden kynnen valkosipulin. Leikkasin fileet kahtia niin, että sain neljä mukavan kokoista köntsää. Sitten vain palaset paistumaan. Oman mieltymykseni mukaan, paistoin lihaa noin yhden minuutin verran puoleltansa. Koska pannu oli kuuma, filepalasten pinta rapsahti nopeasti umpeen ja fileet saivat kauniin, rapsakan ruskean paistopinnan.
Käärin nopeasti palaset vetäytymään foliopakettiin.
Kastike syntyi,  kun lorautin kermaa paistorasvan päälle pannulle, pari reiluhkoa lusikallista puolukkahilloa, mustaapippuria sekä loraus Akave-siirappia. Pieni kiehautus ja soossi oli valmis. Lopuksi fileet takaisin pannulle kastikkeen päälle, pororuoka oli valmis.


Ihanat filepalaset samettisessa puolukkakerma soossissa




Herkullisina lisukkeina toimivat valkoviinissä keitetyt ja rakuunalla maustetut porkkanat, vihreä salaatti  sekä omatekoiset valkosipulikurkut ja hillotut kanttarellit.
Syksyinen puolukkahillo kanelilla maustettuna oli loistava kyytipoika porolle.

Jälkiruuaksi oli vielä kuusenkerkällä terästettyä kotitekoista jäätelöä. Kelpasi siinä miehenkin kohottaa punaviinimalja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti