LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

perjantai 4. huhtikuuta 2014

BRASIALAINEN KALAPATA ILMAN SIPULIA

Eikö vain maaliskuukin mennä hurahti. Nyt voi todellakin kesää odotella. Aikainen kevääntulo auttoi kummasti tähän jokakeväiseen talmitamineiden huoltamiseen ja varstointiin. Ihanaa, taas on kaapit siivottu, vaatteet tuuletettu, kengät huollettu ja kevyemmät vaatteet nostettu esille. Pienet Laventelin tuoksut vielä kaappeihin ja nauttimaan kätten töistä.


Kevään väreissä hehkuva kukkakimppu silmäniloksi, 
voiko sitä arkeen muuta toivoakaan

Paitsi tietysti ruumiinravintoa, ruokaa.
Huhtikuu on hyvä kuukausi pakasteiden läpikäymiseen ja tyhjentämiseen. Meillä tormakasti aloitettiin jo aprillipäivänä määrätietoinen pakastehyllyn pohjien  läpikäyminen. Ensimmäisenä sattui "haaviin" marraskuisen hauen fileet. Noissa yli neljäkuukautta säilytetyissä haukifileissä on parasta käyttää luovuttaan, kala kun tuppaa kaikesta varotoimenpiteistä huolimatta kuivumaan pitkän säilytyksen aikana. Sopivasti sattui paikallislehdessämme olemaan ohje brasilialaiselle kalapadalle. Kuten arvata saattaa, ohje sisälsi jommoisenkin määrän sipulia. Oli salottia, valkosipulia, ruohosipulia, joten ohjetta vain erilaiseksi muuntelemaan. Aika hyvin onnistui, vanhasta kalasta huolimatta, joten ohje jakoon. Kannattaa kokeilla vaikka kaupan pakastekaloista.

Brasilialainen kalapata
Haukea n. 700 g
1 lime ja suolaa
2 varsisellerin vartta
1 pienehkö suippopaprika punainen
1 pienehkö suippopaprika keltainen
Palanen tuoretta inkivääriä
Pallanen tuoretta chiliä, siemenet pois
Kirsikka tomaatteja 5-8 kpl
Ruukullinen tuoretta lipstikkaa
Kuivattua korianteria
Mustaapippuria ja suolaa
1 prk kookosmaitoa
100 g katkarapuja

Paloitellaan haukifileet tulitikkulaatikon kokoisiksi paloiksi. Limen mehua ja suola pyöritellään haukipalasten päälle ja annetaan maustua vähintään puolituntia.

Pilkotut kasvikset kuullotetaan öljyssä hiljalleen puolikypsiksi. Lisätään hienonnettu lipstikka ja mausteet sekä tölkillinen kookosmaitoa. Annetaan hautua vielä muutama minuutti.

Maustuneet kalapalat nostellaan varovasti liemen sekaan. Keitos muhitetaan noin 5-8 minuuttia, jotta haukipalat kypsyvät. Lopuksi lisätään katkaravut ja annetaan padan muhia sen verran, että katkikset kuumenevat.  Pata on erinomaista risottoriisistä keitetyn lisäkkeen kanssa.



Buon appetito!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti