LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

maanantai 28. huhtikuuta 2014

PATALEIPÄÄ MÖKKITUNNELMISSA

Vihdoinkin saarella. Niin, oikeastaan tuo vihdoin on väärä sana tänä keväänä. Ennätysaikaisinhan tänne päästiin. Mökki ja saari on ollut meillä jo 37 vuotta, eikä vesitse ole kertaakaan näin aikaisin saarellemme rantauduttu. Kamalan saari kun on, on yllätyksetkin mahdollisia, hyvässä ja pahassa.


Kyllähän tämä luonnon monimuotoisuus taas kerran sykähdyttää.


Luonterin vesi on aina kirkas, keväisin sen läpikuultavuus on huipussaan

Onneksi on nyt uusi liesi, kuten aikaisemmassa postauksessani kerroinkin, pääsi pitkästä aikaa mökilläkin kokkailemaan.
Uusin "villitykseni" on pataleipä. Helppo tehdä ja mielettömän maistuva.
Ohjeen löysin Belle Baien blogista, jota olen sitten kaapistani löytämien tarveaineiden mukaan muunnellut.

Pataleivän perusohje
4 dl huoneenlämpöistä vettä
7 dl jauhoja
Teelusikan kärjellinen kuivahiivaa
Vajaa teelusikallinen suolaa
Kuiva-aineiden joukoon sekoitetaan vesi, ei vaivata. Annetaan taikinan seistä huoneen lämmössä 12-14 tuntia.
Näin taikinaa hapatetaan, jolloin se kohoaa, eikä leivästä tule hiivanmakuinen luomus.
Itse hapatin 14 tuntia taikinaa.
Tämän jälkeen uuni kuumenemaan 225 º ja kannallinen pata tyhjiltään uuniin 30 minuutiksi. Pyöräytin taikinaa kauhalla pari kertaa kulhossa samaan aikaan kun pata oli uunissa. Taikina sai vielä levätä sen 30 minuuttia.
Kun pata oli kuuma, kippasin taikinan pataan. Kansi kiinni ja pata uuniin 225 astetta ja 30 min. Sen jälkeen kansi pois ja vielä 15 min.uunissa, jotta pinta saa kauniin värin.
Itse käytin tässä mökkileivässä jauhoina spelttiä 2 dl, täysjyvävehnäjauhoja 2 dl, vehnäjauhoja 1 dl ja sämpyläjauhoja 2 dl. Lisäsin vielä ruisleseitä 0, 5 dl.




Helppoa ja hyvää


Välillä maistuu vähän liikaakin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti