LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

maanantai 5. toukokuuta 2014

HERKKUTATTIRISOTTOA



Kuvistani jää aina stailaus pois, 
meillähän syödään ruoka kuumana



En ole oikein koskaan ollut mikään riisin ystävä. Mielummin olen ajatellutkin, että mokoma mauton hiilihydraattipommi. Riisin halveksuntani saattaa juontaa juurensa nuoruuden kokemuksista, jolloin äitini, joka ei ollut mikään ruuanlaittaja, teki pakon edessä ruuaksi broileria curry-kastikkeessa ja riisiä enemmän kuin useasti.

Nyt olen kuitenkin muutaman kerran tehnyt risottoa. Ai miksi risottoa, jos ei kerran tykkää riisistä? Meillä on erilaiset ruokavarastot pullollaan sieniä. Olen tehnyt ja kokeillut vaikka minkälaisia muunnelmia ja eri ruokalajeja erikaisista ja eritavalla säilötyistä sienistä.
Lapsi II kehui syksyllä maukasta kanttarellirisottoaan, joten kokeilin sitä silloin itsekin. No jaa, olihan se jonkinlaista. Silloista risoton tekelettäni muistellen kehuivat tässä päivänä muutamana lapsenlapsi I ja pikkuminiä, joten tänään rohkaistuin tekemään herkkutattirisottoa, vähän niinkuin uudella innolla.

Risotto
3 dl risottoriisiä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
1 rkl kuivattua lipstikkaa
palanen fenkolia pieninä silppuina
3 dl kanalientä
1, 5 dl valkoviiniä
1 dl kermaa
1, 5 dl parmesaaniraastetta
mustaapippuria ja persiljasilppua
n. 2 dl herkkutatteja pakasteesta


Tässä porisee risottoriisi.
Tarkkaa kun katsoo, zoomaamalla,
 huomaa tuon lieteni kirouksen. Keskeltä porisee, laidoilta ei

Risoton tekeminen aloitetaan normaalisti ensin öljyt ja sipulit pannulle, johon lisätään kuivat riisit. Annetaan kuulottua sekoittaen siksi kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Sipulittomana ruuanlaittajana murskasin yhden valkosipulin kynnen (huom! Vain yhden pienen), silppusin fenkolin ja laitoin ne öljyn ja riisin kanssa isoon paistokasariin. Hämmentelin jonkun aikaa ja rupesin lisäämään nestettä. Ensin desi kanalientä, varovaista hämmentämistä, sitten desi valkoviiniä. Sama rituaali taas kunnes neste oli imeytynyt. Desi taas kananlientä, kypsytys ja puoli desiä valkoviiniä. Hämmennystä ja kypsyttelyä sekä loput kananliemet ja sekoitusta ja kypsennystä. Nyt riisit tuntuivat sopivan oloisilta, suutuntumineen kaikkineen. Lisäsin loupuksi desin kermaa ja parmesaaniraasteen, mustaapippuria ja erikseen pannulla kuullotetut herkkutatit. Vielä persiljasilput niskaan ja kas, päivällinen oli valmis.


Monien monien risottojen uurastusta on vielä edessä.
Noissa vähemmän esteettisissä jugurttipöniköissä on korvasieniä kuivattuna.
Mitähän niistä?
Ja lisää on pakasteissa, mökillä kuivattuna ja pakastettuna sekä suolatut sekasienet päälle.


Niin ja muutaman päivän päästän alkavalta Italian reissulta voisinkin tuoda risottoriisiä muiden herkkujen lisäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti