LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

PERUNAPIIRAKAT ANOPIN TAPAAN

Edesmennyt anoppini oli taiatava piirakan tekijä, karjalainen kun oli. Onnekseni hän aikoinaan kärsivällisesti opetti savolais-hämäläistä miniäänsä piirakan saloihin, kertoillen auliisti maukkaitten perunapiirakoittensa salat. "Kunhan laitat voita ja kermaa, niin hyviä tulevat", olivat anoppini opit.

Meillä on lähes joka syksyinen naukuminen (mies) perunapiirakoista. Vähiin on tekemiseni kuitenkin jääneet. Silloin tällöin kuitenkin intoudun tekemään, ettei taito ihan pääse ruostumaan.
Hyvin ovat tekemäni piirakat kelvanneet. Jotakin vuosia sitten lapsenlapsi I söi paistamisen yhteydessä yhdeksän piirakkaa yhdellä seisomalta. Nooh, myöhempinä vuosina hän joutuikin laihduttamaan rajusti ittiänsä, eikä pelkästään piirakoidrn ylensyönnin vuoksi.

No mutta piirakat.


Rypytyksen suhteen anoppi olisi pyöritellyt päätään ja huoannut syvään.

Perunatäyte
10 nyrkinkokoista perunaa
2-3  dl kermamaitoa (riippuu perunan jauhoisuudesta)
50 g voita
2 kpl kanamunaa
11/2 tl suolaa

Tee normaaliin tapaan perunamuussi ja sekoita lopuksi sekaan kananmunat. Käytän hyvin jauhoisia perunoita ja vatkaan kananmunat erikseen melko kuohkeaksi ennen muussiin lisäämistä. Täytteestä tulee näin mielestäni kevyen kuohkeaa.

Piirakkataikina
2 dl lämmintä vettä
50 g voisulaa
1tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Kaikki aineet sekaisin ja taikina vaivataan hyvin niin, että taikina irtoaa kokonaan kulhon reunoista ja leipojan kädestä.




Taikina pyöritellään peukalon paksuisiksi tangoiksi, tangot 1, 5 cm paloiksi ja pyöritellään pieniksi palloiksi. Sitten kaulitaan. Vaikka omaankin anoppini piirakkapulikan käy piirakan pohjan kauliminen minulta paremmin tavallisella kaulimella. Toki olen opetellut omalaatuisen tapani ja pyörittelen kaulinta vain oikealla kädellä keskeltä ja vasemmalla pyörittelen piirakkapohjaa.


Sitten vain muussia keskelle ja rypyttelemään


Sen jälkeen uuniin 250º n. 18 min.

Ja lopuksihan piirakat voidellaan runsaalla voisulalla.

Onneksi on tämä iän ikuinen rasvakeskustelu edelleen käynnissä. Ja viimeiset tutkimuksethan kertovat, ettei rasva niin pahasta olekaan. Omaa mieltäni kaihertaa tuo huikea hiilihydraattimäärä, mutta ehkä sekin menee muutaman kerran vuodessa.

Muuten, Myllärin luomujauhot ovat mielestäni hyviä joka lähtöön. Luomu täysjyvä ruisjauho maistui todella miellyttävän hyvältä rukiilta näissä piirakoissa.
Ja oli miellyttävä leipoa.



2 kommenttia:

  1. Oi nam kun näyttävät hyviltä! Täytyisi kyllä itsekin tehdä, niin perunapiirakoita kuin karjalanpiirakoitakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vähän lämpöiset, voilla voidellut piirakat ovat kyllä hyviä, vaikkakin tässä "valmiikisi pureskellussa" maailmassa tuntuvat joskus työläiltä.

      Poista