LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

lauantai 24. tammikuuta 2015

SIPULI JA SIPULI JA EDELLEEN SIPULI TAI POROPIIRAKKA ILMAN

Niinpä niin, tämän vuoden vihannes on sitten sipuli. Valinta mikä valinta. Kuten olen aikaisemminkin kertonut, ei kehoni siedä sipulia juuri laisinkaan. pahimpia ovat erilaisissa maustesekoituksissa olevat kuivatut sipulit. Haudutetut, keitetyt tai raa'at sipulit ovat myös myrkkyä.
Viikon päivät sitten kävin välipalakahvilla paikallisessa kuppilassa. Tarjolla oli mm. herkullisen näköisiä toasteja tomaattifetalisukkeella. Varmistelin myyjältä, etteivät vain sisällä sipulia. "Ei pitäisi olla", oli lagooninen vastaus. Luotin siihen tietysti, ostin toastin ja kahvin. Ei ole vaikea arvata, mitä leivän välinen sisälsi. Sipulia, sipulia ja taas sipulia ja muutama nökäre tomaattia enkä fetan määrää pystynyt arvioimaankaan. Se siitä leivästä. Melko välittömästi tunsin syöneeni palasen sipulimössöä.

Meillä kotona tehdään sipulia vativaa ruokaa siten, että sipulit ovat erikseen otettavissa. Mausteeksi en ole tätä kasvista koskaan mieltänyt. Ainoastaan ruuan jatkeena, edullista kun on (edullisuus oli yksi valinnan kriteeri). Mäti ja perinteinen sienisalaatti ovat ainoat, joiden kanssa suostun sipulia yleensäkään pilkkomaan.

Olen tästä samaisesta aiheesta purkanut mieltäni blogissanikin useaan kertaan. No, koska kävijämäärä on noussut jo 5000 kävijään sivuillani, niin olkoon kertaus opintojen äiti. Minulle tietty tapa purkaaa tätä omaa sipulihysteriaani.

Haluaisinkin haastaa meidän julkkiskokkeja tekemään ruokaa ja ruokaohjeita, joissa tuo tyypillinen aloitus, pilko ja kuullota sipulit, olisi korvattu muulla lisukkeella. Pilko ja kuullota varsiselleri, kuulostaa korvissani musiikilta.



Perjantaisen saunaillan päätteeksi syötiin poro-mustatorvisieni piirakkaa ja avokado salaattia,  tietysti ilman sipulia.

Kuullotin pari varsisellerin vartta pannulla. Liotin mustat torvisienet. Valmiille Myllyn Paras -piirakkapohjaan kaadoin seoksen, jossa oli sellerit, mustat torvisienet, kylmäsavuporomurskaa, pippuria, ripaus chiliä ja kaksi kananmunaa sekoitettuna ranskankerma-kerma seokseen. Uuniin 40 min 175 º astetta. Avokadosalattiin vihreita herneita, keltaisia tomaatteja ja hyvä sitruunainen kastike. Ja MAISTUIVAT.

2 kommenttia:

  1. Rahat takaisin tuommoisesta toastista, varsinkin kun sen sipulisisällöstä on etukäteen vielä erikseen kysytty! Itse nyt viljelen sipulia ruokaan jos toiseenkin, itsellä tai perheenjäsenilläni kun ei ole sen kanssa ongelmaa + tykkään sipulin mausta. Harvaan ruokaan omassa keittiössäni sipuli kuitenkaan on mitenkään pakollinen raaka-aine, yleensä sen voi vaan simppelisti jättää pois, korvata vaikka jollain juureksella tai vain erilaisella maustamisella (yrtein jne). Joskus lisään keittoihin sipulia suurustamaan soppaa, mutta senkinhän voisi hyvin tehdä vaikka perunalla jne. Herkullisen näköinen piiras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, rahat tietty olisi pitänyt pyytää takaisin. Menetän vain niin tottaalisesti malttini, etten muista aina toimia johdonmukaisesti. Juurekset ovat hyvä mauste ja lisuke sipulin siaan. Käytän paljon varsiselleriä, fenkolia, juuresraasteita ym. Lipsitikka on mitä mainioin makuyrtti. Kiitti Rommirusina

      Poista