LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

perjantai 20. helmikuuta 2015

HAUKIPYÖRYKÄT MUHIVAT TOMAATTISOOSSISSA










Haukea pakasteessa vain riittää, oisko jo ihan tympääntymiseen asti. Onneksi on tämä uusia ideoita ruokkiva ruokablogien maailma.
Tuplaespresson Epätrendikäsruokablogin innoittamana kokeilin haukipyöryköitä tomaattikastikkeessa, alkuperäinen ohje oli lohelle.

Kala kuin kala. No, ei ihan. Hauki on kuiva kala verrattuna loheen, joten haukimurekkeen koostumus oli saatava "kosteaksi" ja kuohkeaksi. Näillä ohjeilla syntyi syötävän hyvää haukiruokaa.

Haukipyörykät
n. 500 g haukifilettä
vajaa 2 dl sulatettuja katkarapuja
1 muna
1, 5 dl kermaa
Suolaa, ripaus mustapippuria
1 rkl sulatettua voita
1tl appelsiinin kuoriraastetta

Tomaattikastike
1 prk Mutti tomaattimurskaa
1 dl kalalientä
1 varsisellerin varsi
1 pieni porkkana
1 rkl Akave-siirappia
Suolaa ja pippuria
Loraus kermaa ja timjamia

Ensin haukimureke. Haukipalaset ja katkaravut monitoimikoneesen ja hienoksi. Kananmunan keltuainen vatkataan vaahdoksi ja vaahto lisätään kerman ja sulatetun voin sekaan. Kermamuna seokseen on hyvä lisätä vielä mausteet ja appelsiinikuoriraaste. Kermaseos valutetaan hitaasti monitoimikoneeseen kalamurekkeen sekaan koneen käydessä koko ajan. Loouksi nostellaan varovasti sekaan kovaksi vatkattu munan valkuainen. Konetta ei enää käytetä vaan lusikalla ikäänkuin nostellaan vaahto murekkeeseen. Kannattaa kaataa mureke erilliseen astiaan, jotta terät eivät ole esteenä valkuaisvaahdon lisäämisessä. Tarkistetaan maku ja murekkeen notkeus. Murekkeen tulee olla löysähköä ei kovaa tinttanaa. Sitten mureke kylmään ja soossin tekoon.

Varsiselleri ja porkkana suikaloidaan pieniksi paloiksi. Kuullotetaan vihannekset ja mausteet öljyssä kunnes porkkana ja varsiselleri ovat puolikypsiä. Lisätään tomaattimurska, kalalieni ja siirappi ja annetaan porista laakeassa kasarissa kunnes vihannekset ovat pehmenneet tomaattikastikkeen sekaan. Tarkistetaan soossin maku, lisätään halutessa kerma (voi jättää kokonaan poiskin)
Kuumaan kastikkeeseen pyöritellään kahta lusikkaa apuna käyttäen kalamassasta pyöryköitä ja upotetaan tomaattikylpyyn. Annetaan muhia tovin, ei liian kauan, etteivät pyörykät ylikypsenny. Lopuksi kuivattua tai tuoretta timjamia päälle.




Herkuttelimme italialaiseen tyyliin foccacia -leivän kanssa, eikä ruoka muuta kaivannutkaan


Ihmismieli on siitä niin mukava, oma mieleni ainakin, vaikka joskus käy pettymysten ja pahanmielen syövereissä, voi huominen päivä olla ihan jotain muuta. Tekemisen iloa, nauttimista, onnistumista, mitä pientä tahansa ja kaikki tuntuu mukavalta. Niin kuin tänään. Koko koti tuoksuu puhtaalle, leipä paistuu uunissa, turvoten jättimäiseksi leiväksi omaan villihiivan juureen tehtynä

 Hämärtyvässä illassa on mukavaa odottamista; lapsen ja lastenlasten vierailua. Virkkaustyöt ja neuleet onnistuvat ja pöydällä kukkii röyhkeästi pöyhistelevä Atsalea. Ja bloggausta.


4 kommenttia:

  1. Onpa kiva haukiruokaresepti. Nuo katkaravut pyörykkämassassa on tosi hyvä idis, pitääpä testata itselläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katkaravut tekevät haukimassasta hyvin katkaravun lihan "tyylistä". En oikein löydä sopivaa sanaa kuvailemaan massaa. Hyviä kuitenkin olivat. Keitin osan pyöryköistä koke eksi valkoviinikermakastikkeessa, maustoin kalafondilla ja tillillä. Tämäkin yhdistelmä toimi hyvin.

      Poista
  2. Tulin heti kattomaan Anna Maija sivujen kautta. Ihania juttuja Nam. Mut nuo isotkirjaimet otsikossa on tosi vaikea lukea. En saanut mitään selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leilukka, kiitos hyvästä palauttestasi. Teen blogini kirjoitukset ja suuremman osan muotoilua tabletillani, jossa otsikon fontti on ihan luettavaa. Hyvä kun kerroit, ettei siitä saa hyvin selvää, täytyypä katsastaa muita fontteja.

      Poista