LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

maanantai 10. helmikuuta 2014

KEITETTYÄ NAUDANKIELTÄ - sipuliton

Aika epämiellyttävästä ulkonäöstään huolimatta naudankieli on perheemme suurta herkkua. Onneksi näin, etteivät vaadi esimerkiksi hanhenmaksapalleroita tekemään. Kielihän on edullista vaikka arkiruokana. Kotikaupunkini hallissa törmäsinkin tuohon kielirötkäleeseen kaikkine verisine retaleineen. Kieli kassiin ja kotio.

SIPULITON KIELIRUOKA

Liottelin kieltä pari tuntia välillä liotusvettä vaihtaen. Puhdistelin vettä vaihtaessa  liiallisia kielessä olevia retalaita. Kun viimeinenkin liotusvesi oli kirkasta, oli keittämisen aika.

Ensiksi keitin kieltä kymmenisen minuuttia ja kaadoin keitinveden pois. Näin varsinaisessa keitinliemessä on mahdollisimman vähän lientä harmaannuttavaa kuona-ainetta.
Tämän keittämisen aikana valmistelin varsinaisen keitin veden.

KUN EN SITÄ IÄN IKUISTA SIPULIA KÄYTÄ, tein keitinliemestä seuraavanlaisen

Kuullotin kevyesti öljyssä, kattilan pohjassa kolme varsisellerin vartta, paloitellun porkkanan, pieniä voisi laitta parikin, mustaa pippuria ja tuoretta lipstikkaa sekä rosmariinin oksia. Pari litraa vettä maustemössön päälle ja liemi kiehumaan puolikuumaksi. Lisäsin vielä, 1,5 tl merisuolaa ja kolme laakerinlehteä. Kieli liemeen ja kiehumaan. Tämä kieli painoi 1.2 kg, joten keittoaika reilut kaksi tuntia.

Tuo keittoaika riitti, kieli tuntui veitsen kärjellä pehmeältä. Kieli pitää "nylkeä" kuumana, jolloin nahka irtoaa helposti. Veitsellä veto kielen alapinnalta nahkaan ja nahka tai kuori tai mikä kieltä peittääkään, vedetään pois. Helppoa.

PIPARJUURIKASTIKE
0, 5 l keitinlientä
2 rkl Maizenaa
1, 5 dl kermaa
2 rkl tuoretta raastetettua piparjuurta
hiukan jauhettua maustepippuria
n. 0,5 dl silputtua persiljaa ja jos yli jäi  keitinliemestä, niin loput lipstikat

Leikkasin kielen ohuiksi viipaleiksi ympyrän muotoon, kastike päälle ja koristelin vielä pienillä etikkaisilla nappirouskuilla.

Ilman sipulia keitetty kieli oli valmista nautittavaksi. Selleri ja lipstikka toimivat hyvin. Juurisellerikin voisi toimia, pitänee jatkossa kokeilla. Talvisia yrttejä pitää mielestäni käyttää runsaasti, talven pimeys verottaa kyllä niiden makua.

SIPULITONTA RUOKAHALUA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti