LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

maanantai 10. marraskuuta 2014

ISÄNPÄIVÄN VIETTOA HERKUTELLEN

Päätin tänä isänpäivänä hemmotella miestäni erilaisilla herkuilla ja lahjuksilla. Mies on kiitollinen kohde kokkauksilleni, vaikka haastaakin sanomalla ruuan ääressä lausahduksen, vielä kun laittais..... jne.
No painan nämä  mieleeni tulevaisuutta varten. Näin tein myös aikonaan, kun sain omana syntymäpäivänäni mieheltä lahjaksi sirkkelin. Siis sirkkelin, jota en edes osaa käyttää enkä liiemmin tartte sitä missään. Oppi silloin oli,  jos jotain tarttet, etkä saa hankinnallesi ymmärrystä, osta se toiselle lahjaksi.


Isänpäivälahja oli tänä vuonna Fiskarssin Herb Garden, hahaa!

Isänpäivän ruuan valmistuksen aloitin jo edellisenä iltana, päätin todella panostaa tulevaan ruokailuumme.
Tein Levain-leivän Rouvaraadelman blogin ohjetta mukaillen. Itselläni ei ollut leivän juurta valmiina vaan käytin leipään kuivahiivaa. Rouva Raadelma käytti tuoretta hiivaa. Oikeaan Levain leipähän tehdään aitoon juureen.

LEVAIN-leipä
7 dl huoneenlämpöistä vettä
1/4 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 dl spelttijauhoja
11 dl vehnäjauhoja

Kylmään veteen sekoitetaan jauhoseos, johon on suola ja kuivahiiva hyvin sekoitettu. Isolla lusikalla pyöräytellään taikinaa kunnes seos on hyvin tasoittunut ja pieni sitko alkaa muodostua. Kulho saa olla melko suuri. Sitten vain taikina kulhossa 12-14 tunniksi tekeytymään. Tämän jälkeen kipataan taikina hyvin vehnäjauhotetulle alustalle ja nostellaan taikinan reunoista aina keskelle päin, jotta taikina saa leivän muotoa. Taikina ei saa olla tiukkaa. Nostetaan leivinpaperin päälle niin, että taikinan reunat jäävät pohja puolelle. Annetaan vielä nousta puolisen tuntia leivinliinan alla.

Uuni ja uunipelti lämmitetään 250 º. Kohonnut leipä pyöräytetäån kuumalle pellille ja leipää paistetaan ensin 25 min kuumalla, sitten lämpötila lasketaan 200 º ja paistetaan vielä 15 min. Näillä arvoilla paistoin omassa uunissani.




Ja kas,  mahtavan suuri ja hyvän tuoksuinen leipä valmistui aamulla.


Ja rakennekin oli lähes täydellinen, rapea, paksuhko kuori ja mehevän kuohkea sisältä.

Paistoin leivän isänpäivän aamuna, joten meillä oli tuore ja lämmin leipä juhlapäivän aterialla.

Isänpäivän menu

Paahettu juureskeitto chilillä terävöitettynä
Levain leipää

Poron sisäpaisti
Korvasienimuhennos
Nauriskuutiot

Kermakakku ja kahvi



Juureskeitto

Pilkoin yhtäpaljon juuriselleriä, palsternakkaa ja porkkanoita uunipellille. Ripottelin suolaa ja öljyä lohkojen päälle. Paahdoin juureksia uunissa 250 asteessa kunnes juuresten pinta alkoi hivenen ruskistua. Nostin tämän jälkeen lohkot veteen kiehumaan. Kun juurekset olivat pehmoiset, soseutin ne sauvasekoittimella samettimaisen tasaiseksi soseeksi. Lisäsin vettä, jotta sain keitosta sopivan löysää, ei puuromaista sosetta. Maustoin lipstikalla ja chilisilpulla. Maku kannattaa tarkistaa, ettei chili peitä hienoa juuresten makua. Keiton päälle hiukan rapeaksi paistettua pekoonia ja persiljaa.



Poron sisäpaisti
Annoin paistin marinoitua rosmariinisuolakylvyssä vuorokauden.
Paistoin paistin pinnat kiinni pannulla. Sen jälkeen paisti uuniin 120º ja paistomittarin osoittaessa 60º paistin sisälämpötilaa uunista ulos ja folioon tekeytymään.
Nauriskuutiot paistoin pannulla. Nauriit olivat niin ensiluokkaisia, etteivät tarvinneet kuin suolaa ripauksen.

Korvasienet meillä on omasta takaa. Tein perussienikastikkeen, toki kermalla. Aikoinani saamani vinkkiä käyttäen, lisäsin soossiin hivenen paistetun pekonin silppua. Nykysuosituksen mukaan esivalmistetut korvasienet eivät juurikaan maistu miltään pitkien keittoaikojen huuhtoessa niistä kaiken maun pois. Pekoni antaa tiettyä takamakua korvasienikastikkeeseen. 


Marjainen banaanikermakakku ja kahvi

Kuinka ollakaan, tein tuon kakkupohjan taas kerran äitini marjapiirakkaohjeella, johon nykyisin käytän 1/3 mantelijauhoja vehnäjauhojen asemasta. Tää sekoita ja paista ohje on mitä maanmainioin, helppo ja takuuvarma.


Maltan tuliaisena saamamme italialainen punaviini hehkui kilpaa poron roseepinnan kanssa.

Ja juhlakalu ja emännöitsijä nauttivat yhtä paljon!

Muuten, reseptien kirjoittaminen on sitten vaikea juttu. Vaikka tekstiä tulisi enemmän kuin kerkeää kirjoittamaan, niin laitapa jotain ohjetta paperille, huh huh.
Joten kysyä saa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti