LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

torstai 20. marraskuuta 2014

SIPULITTOMAT SINISIMPUKAT JA NAAN-LEIPÄÄ

Tämä postaus on hiukan viivästynyt. Laitanpa kaiken tämän viivästyksen syyksi kiireisen neulomisajankohdan. Viikonloppuna meidän omassa "ravintolassa" herkuteltiin kuitenkin simpukoilla.
Nyt  päiväkahvin jälkeen, vatsa täynnä herkullisia kardemumma-inkiväärilettuja on hyvä rupeama kirjoittaa kokeilustani, sinisimpukoita erilaisilla, ehkä sipulia korvaavilla mausteilla, lisukkeena kuumat, rasvaa tihkuvat Naan-leivät.


Liemipohja
Sinisimpukat
Tarvitataan n. 700 g sinisimpukoita
Pilkoin isoon kattilaan yhden ison kyssäkaalin mahdollisimman pieniksi suikalaiksi. Kuullotin niitä hetken öljyssä. Lisäsin 3 kaltattua tomaattia kuutioina ja hivenen mustaapippuria. Kaadoin näiden päälle puoli litraa kalalientä, maustoin mustapippurilla, lipstikalla ja pienellä ripauksella kuivattua chiliä. Annoin tämän hiljakseen porista puolisen tuntia. Lisäsin puolikuivaa valkoviiniä pari desiä, ruokalusikallisen Akave-siirappia ja annoin taas hautua.
Kun liemi oli riittävästi saanut makua eli oli kypsän tuntuinen ja tuhdin makuinen kumosin pestyt, harjatut ja elävät simpukat joukkoon. Kansi kiinni, parit hörskytykset liedellä ja simpukat saivat kiehua viitisen minuuttia. Lorautin vielä reilun desin kermaa ja persiljasilppua sekaan, pari pyöräytystä kauhalla, ja se oli siinä.


Herkulliset tuoksut


Loistavaa


Meille oli jäänyt purkin pohjalle jugurttia, joka oli sivuttanut jo parasta ennen aikansa. Päätin kokeilla Naan-leipää simpukoitteni kanssa. Mikä ettei.

Naan-leipä
2 dl maustamatonta jugurttia
2 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
sekä n 50 g voisulaa
Hiukan lämpimään nesteeseen alustetaan hyvin kuivat aineet. Taikinaa kannattaa vaivata reilut viisi minuuttia, jotta saadaan riittävää sitkoa. Nostatetaan taikinaa 30 min. Pyörittelin kahdeksan pullaa, josta kaulin soikean muotoisia, lättänöitä leipiä. Uuni 275 º ja 5- 7 minuuttia paistoa. Kuumat leivät voidellaan voisulalla.

Näin tuli tuo jugurttikin käytettyä, itse olin Naan-leipäkokemusta rikkaampi. Pakastin neljä leipää, ajattelin ne lämmittää jonain päivänä ja päällystää joillain herkullisilla aineksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti