LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

lauantai 22. marraskuuta 2014

KOKONAISET SIIAT PESTOKUORRUTUKSELLA

Vuosia kun on kalastettu, ollaan myös kokeiltu jos jonkunlaista tapaa säilöa kalaa. Varsinkin syksyisin kun on ruuhkaa muikuista ja siioista, on säilömistuska huipussaan. Vuosia sitten purkitettiin muikkua. Kyllästyttiin. Säilöin umpioimalla vanhan tavan mukaan uunissa. Tympäsi. Pakastettiin normaalisti pakastepussissa. Ei vain maistunut tuoreelta. Tänä syksynä muikun osalta olikin kalasaaliit helppo jatkojalostaa. Kun olin lypsänyt mädit talteen, niin muikut vietiin lapsenlapsi I:n ja hänen kaverinsa koirille. Helppoa!!
Siikoja kuitenkin pakastettiin. Erä-lehti kesällä kirjoitti hyvän artikkelin Eskimo Verkkokaupasta saatavasta Toppits-tyhjiöpakkaussysteemistä. Siihen kuului käsipumppu ja pusseja. Hankittiin ja huomattiin toimivan loistavasti, ns. köyhän miehen vakumi.
Nyt ollaan syöty kuukauden vanhoja siikoja, eikä maku ole niissä sanottavastikaan muuttunut. Sanoisin jopa, että kaupan kala on vanhemman makuista, vaikka tuoreena myydäänkin.
Tänään tein kokonaiset siiat pestokuorutuksella.


Pesto
Vajaa desi oliiviöljyä
Puntti rukolaa
Kourallinen pinjansiemeniä (itse käytän mantelijauhetta)
1 dl parmesaaniraastetta
Ripaus mustaapippuria
Ja valkosipulia lisätköön ken voi

Nämä sauvasekoittimella sekaisin

Kokonaiset siiat uunissa
Voideltuun uunivuokaan sulatetut siiat, vatsan sisään suolaa ( siis kalan vatsan) ja muutaman puristuksen verran sitruunamehua. Pesto levitetään kalan päälle tasaiseksi kuorrutukseksi. Siian pintaan voi tehdä poikittaisviiltoja, jolloin pesto imeytyy syvemmälle kalaan. Laitoin muutaman voinokareen kalojen kahtapuolen. Voi ja kalat ovat mielestäni erottamattomat. Lopuksi ripottelin hyppysellinen ruisjauhoja kummankin pestokalan päälle.
Vuoka uuniin, ensin kuumalle n. 250 asteeseen, pidin noin kymmenkunta minuuttia, sitten alensin lämmön 200 asteeseen. Kun kalojen sisälämpötila oli 60º, käänsin uunin grillitoiminnolla, nostin kalat lähelle grillivastuksia ja annoin pinnan paahtua hetkisen. Kokonaisaika kalojen kypsymisella oli 30 min. Siiat  olivat n. 700 g painoisia.


Herkullisia siikoja mainiolla kuorrutuksella


Ja Pekka Terävän oppi on iskostunut käytäntööni, käytä paistomittaria niin ei kala kuivu. Tämä piti paikkansa.

Tämän syksyn hittimme mango-fetasalaatti maistui taas kerran niin raikkaalle siikaruuan keralla.


Ja päivän kehut!

Lähes kymmenen metriä säärystimiä ja sukat läksivät tänään maailmalle. Levitin ne ilokseni aamulla kotimme kulkuväylälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti