LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

torstai 6. marraskuuta 2014

SIIKAA JA HAUKEA -RUNSASTA SYYSSAALISTA

On se tämä syksyaika tai melkeinhän on  talviaika mahottoman mukavaa, välillä. Täytynee pitkin hampain todeta taas kerran, kun lappasimme pikkumyrskyssä kalasaalista veneen pohjalle.
Toki välillä hirttää kiinni miehen kalastushimo, mutta kun kääntää asian mielessänsä positiiviseksi,  niin "soppaa" syntyy jos vaikka minkälaista. Hyvää ruuanjatketta kalliille ostoruualle. Lisäksi mieli halajaa aina vain kokeilemaan uusia makuja, niin mikä ettei kalastaminenkin suju. Pieleen menneet kokeikutkaan eivät niin harmita, kun raaka-aineisiin ei ole tuhlattu muuta kuin energiaa.

Muikkuja siis pyydettiin innolla koko lokakuun loppu. Mätiäkin pesin pakasteeseen ainakin omiksi tarpeiksi.

Nyt ovat vuorossa siiat ja hauethan suorastaan pyrkivät veneeseen.


Tuuli mylläsi sen verran Luonterilla, joten oli vain pakko nakella kalat nopeasti verkosta veneen pohjalle. En nimittäin soutajana jaksanut kovin kauan venettä paikallaan pitää. Meillä siis selätettiin verkot.




Mies on oppinut taitavaksi fileoijaksi, joten herkullisia kalafileitä syntyi hetkessä.

Osa saalista tietty pakastettiin. Graavi siika on ykkönen perheessämme ja sitä paketoin jo tiiviiseen vakuumiin joulua varten.  Osasta fileistä aloin suunnitella seuraavaa ateriaamme.

Päädyin mantelijauhossa leivitettyihin siikafileisiin kera kermaisen siianmätikastikkeen.

Yksinkertaisuudessaan (mukaeltu Hiidenuhman keittiössä -blogin ohjetta): Mantelijauhetta, suolaa ja mustapippuria sekä lisäsin pari raastinvetoa luomusitruunan kuorta, ei liikaa. Pyöritin siikafileet jauheseoksessa ja paistoin voissa kullanruskeaksi.

Varma merkki pyyntituoreen kalan paistamisessa on se, että kala kipristyy.


Teeppä näistä fileistä sitten kuvauksellisia, tuoreita kuitenkin.

Kastiketta varten otin 1, 5 dl itsekeitettyä kalanlientä ja vajaan desin puolikuivaa valkoviiniä, keitin viitisen minuuttia, lisäsin ruokalusikallisen verran voita ja desin kuohukermaa, annoin muhia vielä 5 minuuttia. Ennen ruokailua pyörätin joukkoon pari ruokalusikallista siian mätiä ja saman verran tillisilppua. Tarkistin maun ja lisäsin tipan Akavesiirappia. Siian mäti käy meillä aina pakasteen kautta, varmuuden vuoksi. Ja kalaliemessä on jo keittovaiheessa lisätty suola ja mausteet.


Mätimunat hävisivät kastikkeen pohjalle

Siikafileet kastikkeineen oli makoisa ateria


Ja hauen kimppuun. Haukia oli verkoissa viisi, sellaisia 1- 2 kilon painon välillä. Jauhoin kaikki haukifileet monitoimikoneessa jauhekalaksi. Haukifileitä on pakasteessa ennestään. Pakastin siis valtaosan jauhekalasta. Osasta tein haukimurekepihvejä.



Ohjevinkin olen saanut sisareltani, joka vuosia ylisti savonlinnalaisia kalapihvejä. No meidän ja ystäväpiirimme suussa nämäkin murekepihvit ovat maistuneet, vaikkakaan eivät ihan autenttisia olekaan.

Haukimurekepihvit
N. 600 g jauhettua kalaa
50 g kylmäsavulohta jauhettuna
1 porkkana raasteena
1 peruna raasteena
1 kananmuna
1 dl kermaa
Suolaa ja pippuria
Laitan kaikki aineet monitoimikoneeseen ja pyöräytän sen verran, että sekoittuvat hyvin. Sitten vain kostein käsin pihveiksi ja pannulle voissa paistumaan.
Pihvit voi tehdä myös uunissa, jolloin haukimurekkeeseen kannattaa lisätä vähän öljyä tai voisulaa.

Murekepihveille tein ylläolevan kastikkeen, johon lisäsin mausteeksi mädin asemasta piparjuurta.


Mangoavokadosalaatti toi mukavaa raikkautta haukiruokaan.

Nyt on syöty kaksi päivää kalaa, joten mieskin kysyi juuri, josko meillä olisi pakasteessa jotain hyvää lihaa. Onhan sitä, taidan siirtyä huomenna poron kimppuun tai sitten en, saas nähdä.

LOPUKSI HALUAN KOROSTAA, ETTEI RUUASSANI OLE SIPULIA, EI EDES KALALIEMESSÄ.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti