LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

lauantai 23. tammikuuta 2016

ETELÄSAVOLAINEN BORSSI-KEITTO VUOHENJUUSTOKERMALLA

Eihän toki tämä keitto eteläsavolainen muuten ole, kuin se, että sen olen Etelä-Savossa tehnyt ja omien makumieltymysteni mukaan maustanut.

Oli miten oli, kuumana höyryävä keitto on mitä parhainta pakkaspäivän ruokaa. Lämpöiset pähkinäsämpylät kruunaavat herkullisen keiton.



Borssi-keitto

LIHALIEMI
n. 700 g karitsan luullisia lihapaloja
vettä sen verran, että pihapalat peittyvät
Suolaa
Maustepippuria
Lipstikkaa
Laakerinlehtiä

KEITTO
Chorizo- makkaroita
Liemestä peratut karitsanlihat
Lihaliemi
4-5 isohkoa punajuurta
1 pieni kerä valkokaalia
2 isoa porkkanaa
3-4 lehtisellerin vartta
1 Palsternakka
Öljjyä
Pari maustekurkkua
Punaviinietikkaa tai maustekurkun lientä
Suolaa, pippuria maunmukaan

Kerma

3 rkl vuohenjuustoa esim. Chavroux
3 rkl kuohukermaa
1/2 tl hunajaa
Silputtua lipstikkaa ja tinjamia

Ensin keitetän lihaliemi. Lihat ja mausteet kylmään veteen kattilaan ja annetaan kiehua, kunnes luulliset lihapalat ovat kypsiä. Itselläni oli siis karitsanlihaa, joka kypsyi parissa tunnissa. Kun liha on murean kypsää, perataan lihat luista ja leikataan  lihat pieneksi paloiksi syrjään. Siivilöidään lihaliemi.

Kuoritaan ja pilkotaan kasvikset.



Kasvissuikaleet kuullotetaan kevyesti öljyssä isohkossa kattilassa. Lisätään lihaliemi
Ja lihapalat. Lisätään suolaa jos tarvis ja mustapippuri. Annetaan hautua hiljalleen kunnes juuressuikeet ovat kypsiä. Viimeisenä puristetaan pieninä palloina tuoremakkara keitoksen joukkoon. Maustetaan punaviinietikaĺla, pippurilla ja tarkistetaan vielä suola. Lopuksi, kun keitto ei enää kiehu hämmennetään sekaan maustekurkkukuutiot.

Vuohenjuustokermaa varten sekoitetaan kaikki aineet keskenään.


Mehevät pähkinäsämpylät maistuvat ilman mitään lisäkkeitäkin

ö

Hyvää ruokahalua!

Nyt on sitten pakkanen lauhtunut, vain - 8 astetta. Mies läksi aamulla ajamaan mökillemme menevää jäätietä edestakaisin, jotta saadaan kunnon tanppaus tieurallemme lopputalveksi. Näin mökin talvikausi pääsee alkamaan.


2 kommenttia:

  1. Nams, vaikuttaa herkulliselta :P Meillä tehdään sellaista pikaborskeittoa, jossa on ruskistettua jauhelihaa ja porkkanat ja punajuuret karkeana raasteena, perunat palasina. Mausteena kokonaiset valkopippurit. Kun keskimmäinen lapsemme syntyi Porvoon sairaalassa, oli sielllä päivällisellä tuolaista keittoa. Tasi olla tehty nakeista. Niin kovin tykkäsin, että kokeilin tehdä vastaavanlaista kotona. Hyvää tuli ja siitä tuli jopa kaikkein suosikkikeitto. Täytyykin kokeilla tuota vuohenjuustokermaa sille kyytipojaksi.
    Vai meinaatte uskaltaa jäälle. Täällä merenjää on niin epäilyttävää, ettei sinne kyllä suositella mentäväksi. Valitettavia onnettomuuksia on kuitenkin jo sattunut, kun uskaliaat jäälle kaiken uhalla menevät. Olkaahan varovaisia! Tunnelmallista talvikautta mökille ja mukavaa maanantai-iltaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kurkkasit taas blogiini. Saimaan jää on onneksi nyt vahvaa teräsjäätä. Talvisaikaan kun aurataan "mökkikylältämme" lähtevä 9 km jäätie, autotie, lyhenee mökkimatkakin yli puolella.
      No tosin nyt kun heräsimme, lunta tulee taivaantäydeltä, joten mökkimeno jäi haaveeksi.

      Poista