LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

TALVINEN TOMAATTIKEITTO KRUUNAA MAISEMA-AJELUN


Kotiseutumatkailua parhaimillaan tarjosi tämän päivän autoajelu. Mikkelistä pohjoiseen noin 30 km päässä virtaa vuolaana Läsäkoski. Läsäkoski toimi jo 1600-luvulla Ruotsin kuninkaan suosittuna kalastusalueena, joessa elävien luonnon taimeniensa ansiosta. Nykyäänkin alue on suosittu kalastuspaikka varsinkin perhokalastajien keskuudessa. Suusina nälkävuosina, 1800-luvun  puolivälissä, rakennettiin Läsäkoskelle kanava. Alueella toimi saha sekä mylly. Parhaimmilaan tehdasalue työllisti lähes 300 ihmistä. Läsäkosken saha lopetettiin talvisodan aikoihin ja myllyn toiminta lopetettiin 1950-luvulla. Jokialue ja alueen rakennukset ovat vuosien saatossa tarjonneet monenlaista toiminta- ja palvelumuotoa. Sota-aikana sahan päärakenuksessa toimi muun muassa MLL:n orpolasten lastenkotina.

Vaikka nuoruutemme olemme Mikelissä asuneet sekä eläkepäinä tänne palanneet, on tuo Läsäkosken seutu meitä jäänyt tutkimatta. Miksihöhän, ihmettelimme, kun tänä talvisena päivänä sinne ajelimme.

Voiko jotain näin kaunista keskitalven aurinkoisena päivänä kohdata? Kuvat puhukoot puolestaan.





N


Ajomatkan maisemissa kohtasimme maalaismaisemaa





Näitäpä päitä ei -25° pakkanen haitannut.


"Ei palele ei, usko jo"

Kylläpä höyryävä  inkiväärinen tomaattikeitto maistui parituntisen reissun jälkeen.

Tomaattikeittoon käytin
1 tl voita
pari raastin vetoa valkosipulia
n. 50 g savupekonia
1 purkki säilöttyjä tomaatteja
2 tl tomaattipyrettä
suolaa tai  1 dl kasvislientä
mustapippuria
kuivattua lipstikkaa
Akave-siirappia ( käytän lähes aina tomaattiruuan kanssa)

Lopuksi
raastettua inkivääriä
vajaa desi kermaa

Kasarin pohjassa pienessä voisulassa hauduttelin silputun savupekonin ja valkosipuliraasteen. Säilötyt tomaatit, tomaattipyre, kasvisliemi ja mausteet kasariin.
Annoin hiljalleen porista puolisen tuntia. Soseutin keitoksen sauvasekoittimella. Tarkistin maun. Lopuksi höyryävän keiton päälle inkivääriraasteella maustettu kermavaahto.




Lautasellinen keittoa ja lohipasteijat lämmittivät mukavasti pakkasen puremia maisemamatkailijoita.

Hyviä härkäviikkojen päiviä

Palailen tässä muutaman päivän sisällä erikoisherkkuihin, joilla hemmottelimme vuoden vaihteessa. 
Inarin matkallamme saimme kokea häivähdyksen loistavasta Design Dining -paikasta Ukonjärven rantamaisemissa. Joten tähänkin aiheeseen palaan vielä.



2 kommenttia:

  1. Voi mitä maisemia talviasussaan ja suloisia karvanaamoja. Varmasti maistui lämmittävä keitto maisemareissun jälkeen. Mukavia talvipäiviä sinne :)t. Maija

    VastaaPoista