Meillä on silloin tällöin tapana ystäväpariskunnan kanssa kokeilla ja herkutella sellaisen ruuan äärellä, jota ei ihan jokapäiväsenä ruokana nauti, eikä edes montaa kertaa elämässään. Yksi näistä mieliruoka-aineista on kuningasrapu. Tätä kuningasruokaa voi toki nautiskella muulloinkin, jos vain kukkaron nyörit antavat periksi.
Kotikaupunkimme kaupoissa ei todella tällaista herkkua tunnettu, olettivat jopa minulla olevan väärän ilmaisun ja tarkoittavan scampeja. Onneksi ystävät toivat tullessansa, voisin kuvailla, mielettömän määrän kuningasravun osia ns. klustereita.
Niin innostunut olin tuohon ruoka-aineeseen, että kuvauskin jäi vasta loppusuoralle. Onneksi ei ehditty herkkujamme kokonaan syödä, ennenkuin sain napattua yhden kuvan.
Netissä on paljon tietoa kuningasravuista, joten jätän sen osan tästä väliin.
Uuden Vuoden aattomenu koostui:
Juusto-savuporokeitto
Grillatut kuningasravut
kampasimpukat
persimoni-avokadosalaattipedillä
Piparjuurikermaa
Paahtoleipää
Piparjuurikermaa
Paahtoleipää
Mustikkamarenkijälkiruoka
juomana
Sampanja
Mustikkalikööri
Tarjollepano oli enemmänkin prutaali kuin,
että se olisi kunnioittanut juhlavaa ruokaamme
Grillatut ravut
4 juningasrapu klusteria (1 jalkanippu, sakset)
Voisulaa, jossa on ripaus suolaa ja tilliä runsaasti
Ravun jalat halkaistaan kalasaksilla pituussuuntaa niin, että jalan tumma puoli jää jalan lihan kupiksi.
Kuumennetaan uuni n. 250°
Näin peratut kuningasravut uunipellille, sivellään ruunsaasti voisulalla. Uuni grillivastuksille ja ravut uuniin, uunin ylätasolla. Annetan grillaantua 5 min.
Ravut annetaan jäähtyä, ovat kylmänä maukkaampia.
Juusto-kylmäsavuporokeitto alkuun,
hedelmäinen kampasimpukkasalaatti
kuningasrapujen kyytipojaksi
Viimeiset tipat sampanjasta
Vaikka kehuja ei ole kaukana, täytyy sanoa, että nämä ravut olivat sata kertaa paremmat, kuin aikoinaan Pykeijassa syömämme ravut. Norjalaiseen tyyliin ne olivat suolavedessä keitetyt ja tarjoiltiin riisi-herne-maissilisäkkeen kanssa.
Seuraavana päivänäkin herkuttelimme, uuden vuoden ensimmäinen ateriamme koostui fasaanin rintapaloista lisukkeineen. Joten...
Mukavaa on välillä herkutellen juhlia hyvien ja rakkaiden ystävien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti