LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

KOKEILIN GUMBO -KOKKAILUA


Silloin tällöin tekee mieli tehdä ja syödä jotain eksoottisempaa, erilailla maustettua ruokaa.
En erityisesti pidä aasialaisista "mössöruuista" kuten wok-aterioista sun muista. Välillä tympäisee ruokalehdet, jotka pursuavat mitä kummallisempia ruokia.

Ei silti, etteikö kokeilla aina voi. Toisaalta taas tutustuminen ruokaan, johon on ahdettu kaikki maan ja taivaan välillä olevat raaka-aineet, opettaa arvostamaan suomalaista ruokaa. Tässä haluan kiittää Perinneruokaa prkl -ruokablogia, joka jatkuvasti muistuttaa  suomalaisesta perinneruuasta. 😙

Lapsi II:n innoittamana päätin kokeilla gumboa, tuota etelä-amerikkalaista herkkua.
Henkan ja Nikin ohjetta mukaellen, aloitin urakan roux-kastikkeen tekemisellä.
Päärakaa-aineena olivat jättikatkaravut ja chorizo-makkara.
On sitä niin vanha ihminen pinttynyt tapoihinsa, ettei ihan heti tuo rapumakkara-yhdistelmä vettä kielen päälle kerryttänyt.


Näistä aineista syntyi Gumboni
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
Chorizo -makkaroita
Jättikatkarapuja
2 dl kasvislientä
3 sellerin vartta
1 paprika
1 valkosipulin kynsi
Pieni siemenetön chili
1 pieni tölkki tomaattimurskaa
Suolaa
Mustapippuria
Fenkolin siemeniä
Inkiväriä
Jauhettua korianteria
Jeraa (juustokuminaa)



Pilko ensin kasvikset


Sulata voi kasarissa ja lisää jauhot.
Ruskista
kunnes seoksesta on tullut toffeen väristä.
Tästä syntyy Roux.

Lisää pilkotut kasvikset, kasvisliemi ja mausteet pataan.
Anna hautua kannen alla n.40 min.



Sitten lisää pilkotut chorizot ja
Anna hautua


Lopuksi lisää sulaneet jättikatkaravut.
Anna muhia kannen alla 2-3 min.

Tarkista maku


Yksinkertainen cumboni - ei pöllömpi

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Aika paljon aineksia, mutta ihanan mausteista siitä varmasti tuli. Pidän kyllä suomalaisesta perinneruoasta, mutta joskus tuollainen mausteisempikin houkuttaa. Kunhan ei ole liian tulista, mutta semmoinen sopiva. Pohjoisafrikkalainen ruoka on minusta hyvää, kuten intialainenkin, mutta totsesti pitää varoa tulisuutta. Kivaa keskiviikkoiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisuudestahan ne makunautinnot tulevat. Toisista tykkää, toisista ei. Kiva on kokkailla ja kokeila mukavalla mielellä milloin mitäkin. Rikkautta on ollut myös tutustua moniin kaukomaiden ruokiin paikanpäällä. Maistuneet ovat erinomaisesti vaikka eivät omaan keittiööni rantautuneetkaan. Pärjäämistä sulle Maija.

      Poista