LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

tiistai 2. huhtikuuta 2013

PÄÄSIÄISEN VIETTOA, RUUANLAITTOA SEKÄ TIETYSTI NEULOMISTA

Pääsiäinen saatiin sitten vietettyä oikein huippu säässä. Aurinko paistoi täydeltä terältä Luonterillakin. Miehen kasvot ovat saaneet kunnon rusketuksen. Kerrakin hän malttoi istuskella jäällä rauhassa ja kuunnella maailman menoa. Meillä tietysti tuon maailman muodostaa erilaiset linnut, jotka ahkerasti vierailivatkin ruokintapaikalla. Jonkun oudon linnun reviiriääntelyä yritimme paikallistaa ja tunnistaa, Vaan ei onnistunut. Veikkailimme siis lopuksi naaraspalokärjeksi.

Ruuaksi teimme perinteistä lammasta, toki hiukan erilailla maustettuna. Osaksi maustaminen johtui mökillä olevien tarveaineiden puutteesta, osaksi haluksi kokeilla jotain uutta.

Joten lammaspata Kamalansaaren tapaan

n. 1,5 kg painoinen lammaspaistipala
yksi appelsiinin kuori raastettuna ja mehu puristettuna. Hieroin raastetun kuoren suolan kanssa lampaan pintaan.
Porkkana, sipuli kokonaisena ja 3-5 valkosipulinkynttä
pieni chili paloiteltuna
yrttejä maun mukaan (rosmariini, tinjami, salvia ym.)

Liha kokonaisena pataan appelsiinimehuun sekä juurekset ja mausteet.
Kansi kiinni, uunin lämpö ensin 200 sitten 120 astetta ja haudutusta n. 4h. En suosittele kannen avaamista, jotta mehukkuus säilyy.

Hieman jäähtynyt lammas paloitellaan, nesteestä kerman kanssa kastike, lihapalaset kastikkeen joukkoon tai erikseen ja sitten vain nauttimaan.

Ihanaa oli herkkuruokien lomassa käydä pitkällä Luonterin selällä moottorikelkalla hiljakseen ajelemassa. Bongattiin myös norpan pesä ja ihalilttin loistavia jäävestoksiä, jotka ovat itseksensä muodostuneet jäätyvän syysmyrskyn seurauksena.

Ja neulomista ja koukkuamista; sukkin, rannelämmikkeitä, vauvan nuttua, keväthuivia. Juu, niin tormakkaasti, että oikean etusormen päässä on nyt puikon piikin tekemiä pikku reikiä.

Siis tällai! Niin ja kävihän sitä vierailijoitakin, naapurisaaren nuori-isäntä kyselemässä kuulumisia ja vanhempi tytär miehenpuolikkaansa kanssa ruokailemassa. Muita ei sitten näkynytkään, joten lupsakkaa yhdessä oloa miehen kanssa koko Pääsiäinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti