LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

tiistai 18. kesäkuuta 2013

JUHANNUSVALMISTELUJA

Nyt meillä mökillä tuoksuu jo puhtaus. Aah, tänä aamuna noustiin miehen kanssa pirteänä jo aamu seitsemältä. No lähes kaksi tuntiahan siinä menee, kun valmistautuu päivän hommiin,  aikaista kuitenkin, kun kello yhdeksältä  olivat kaikki tekstiilit ulkona tuulettumassa. Sitten vain imurin kimppuun ja hämähäkin seittiä taas jahtaamaan. Ei pidä ihmetellä, että olemmeko koko alkukesän viettäneet mökkielämää hämähäkkiseittien kanssa samassa huushollissa. Emme ihan, mutta tuo huhtikuinen jalkaleikkaus esti suuremmilta seinä- ja kattoriehumisilta. Nyt siis toimeksi, kaikki huonekalut keskelle lattiaa ja seinien kimppuun. Sen jälkeen olivat vuorossa takat. Tuhkat ämpäriin, takkojen imurointi ja lasiluukkujen pesu. Kiitos, sen ihmisen, joka on keksnyt hyvän keinon nokeentuneiden lasiluukkujen pesuun, märällä tuhkalla pyyhkimisen ja sen jälkeen huolellisen kuivaamisen sekä kiillottamisen. Tämän jälkeen olikin sitten vuorossa lattioiden imurointi ja pyyhkiminen. Jälkeä syntyi, useampi tunti vierähti, mutta nyt on puhdasta.
 Tuo oikealla häämöttävä valkoinen hökötys on ulkokaluste, uusi kiikkutuolini. On vain niin vietävän mukava, oman ruumiini mallinen, tuoli istua, että roudaan sen välillä sisätiloihinkin


Kiiltäväthän ne vanhatkin lattiat

Mikäs sen mukavampaa onkaan kuin ruveta puhtoseen keittiöön leipomaan. Ai siis sotkemaan uudestaan paikkoja. Ei toki,  leipomismuruset saa hyvin pyyhkäistyä pois. Joten, nyt tuoksuu puhtaus ja ihanat pikkuleivät. Ensin tein amerikkalaisia cookiesia, valkosuklaalla ja tummalla suklaalla höystettynä. Syntisen hyviä!

Valkosuklaa cookies

225 g huoneenlämpöistä voita
1 dl ruoko- tai fariinisokeria (itse laitoin ruokosokeria kun fariinit olivat kivettyneet kovaksi talven aikana)
1 dl valkoista sokeria
nämä vatkataan vaahdoksi
2 kananmunaa yksitellen voivaahtoon vatkaten
5, 5 dl vehnäjauhoja
1, 5 tl leivinjauhetta pyöräytetää joukkoon
Lopuksi nostellaan rouheaksi rouhittu valkosuklaa n. 200 g taikinaan.
Laitan useasti vielä noin 100 g tummaa suklaata joukkoon makua antamaan
Lusikalla isohkoja kökköjä pellille harvakseltaan (omalle pellilleni menee 16 kpl) ja sitten uuniin, himppa vajaa 200 º astetta ja 15 min.
Eikä malttaisi jäähdyttää!

Kun Juhannuksen viettäjiä saarellemme tulee näköjään useampiakin, itse asiassa meitä taitaa olla kolme polvea miehineen ja naisineen. Kun vielä naapurisaaren  rouvakin tilasi Juhannusleivonnaisia, päätin tehdä vielä italialaisia mantelikorppuja cantuccuneja.

Mantelikorput eli Cantuccinit
5 dl vehnäjauhoja
2, 5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl kokonaisia manteleita
3 kananmunaa
Mantelilikööriä, itse käytän kanelia tai sitruunan kuorta, en niin  tykkää viinaksista leivonnaisissa

Kuivat aineet sekaisin, kananmunat joukkoon. Vaivataan taikinaksi. Muotoillaan kaksi pitkää n. 4 cm leveitä pötköjä. Pötköt uuniin 200º ja 25 min. Annetaan jäähtyä ja leikataan 1, 5 cm paksuisiksi viipaleiksi, jotka kuivatetaan uunissa korpuiksi, noin 180 º ja 15 min. Eivät niin  kivikovia tartte olla, korput kuivuvat itseksensäkin  jos vain syöjiltä kerkeävät.

Kuivumasta otetut cantuccinit
Nämä reseptit eivät toki ole omia keksimiä, vaan kokeilun tuloksena pikkuisen muutettuna toisten hyvistä resepteistä. Joten en omi niitä itselleni.
Siitä ne voipytystä lähtevät mukavasti ohikulkijan suuhun
Huomenna onkin sitten kaupunkipäivä ja eka Juhannusjuhlijoiden tulopäivä. Torstaina ja perjantaina leivotaan vielä, omille ja naapurisaaren vieraille ja sitten onkin aika nauttia Juhannuksesta.
OIKEEN NAUTINNOLLISTA MITTUMAARIA KAIKILLE ETELÄSTÄ POHJOISEEN!

1 kommentti:

  1. Täytyisi opetella tuo kuvaaminen, varsinkin cantuccinien ulkonäkö kärsii kuvissa. Mummoni kyllä sanoikin, että syö ruuan makua älä näköä, joten näillä mennään.

    VastaaPoista