LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

HELTEISTÄ SUNNUNTAITA

Eilen vietettiin sisareni pojan pojan lakkiaisia. Mukavaa pitkästä aikaa oli olla pikkujuhlissa paitsi.... mies ei pysynytkään juuri tänä aamuna pystyssä vaan asentohuimaus ravisteli häntä jo aamusta lähtien. Toinen vävyistä ei päässyt kiireiltänsä mukaan ja nuorempi lapsenlapsi kieltäityi tapansa mukaan "ärsyttävistä pippaloista". No, muuten porukkamme olikin kasassa ja pikkuminiämmekin oli eka kertaa remmissä. Sekin oli kivaa.
Illalla sitten mieskin sen verran  tokeni, jotta päästiin tänne saaren vilpoisuuteen lauantai-iltaa viettämään. Kanssamme koko viikonlopun oli myön nuorin painos lapsistamme (sitä varsinaista satsia). Saunoimme ja maistelimme laadukasta portviiniä kera loistavan sinihomejuuston. Ja lämmintä ja aurinkoa riitti pitkälle myöhäiltaan saakka.
Sunnuntaitahan meillä ei kunnioiteta, mökkinaapurikin siitä on joskus huomautellut. Niinpä kun kellon viisarit osoittivat aamuyhdeksää, isä ja tytär komusivat talon alle vesijohtoliitäntää korjaamaan. Yhteistyössä tulostakin  syntyi, joten koko kevään toimitammomana ollut ulkokeittiön vesihanasta alkoi lloisesti virrata vesi. Merkittävä helpotus kesätiskaamiseen. Saunan pesun, pakasteen tyhjentämisen ja sulattamisen  jälkeen päästiin sitten pyhäpäivääkin viettämään.
Oikeastaan miksi kirjoitan, haluan laittaa muistiin taivaallisen lampaanripsiohjeeni. Näitä grilliherkkuja tehdessäni yhdistelin monia reseptejä, joita lukaisin netin nomila sivuilta.
Ensin tein BBQ-kastikkeen.
1/2 L sokeroitua coca colaa
n. 3 rkl tomaattibyrettä
Worhesterkastiketta saman verran
suolaa, pippuria, rosmariinia ja sipulia ( ne, jotka sietävät) sipulihakkelusta
pieniksi palasaksi hakattu chilipalko, josta siemenet ovat poistettu.
Tätä keittelin niin kauan, että seos sakeni. Tarkistin maun ja lisäsi  vähän ruokosokeria.
Sitten lampaan kimppuun.
n. 1 1/2 kiloa lampaan kylkiriviä, siis sitä läskistä joidenkin mielestä inhottavan näköisiä.
Keitin näitä kylkirivipalasia pari tuntia vahvasti maustetussa vedessä
Eli kattilaan keittojuureksia, suolaa, pippuria, chiliä, laakerinlehtiä ja rosmariinia.
Siis pariksi tunniksi kiehumaan.
Annoin kylkipalojen jäähtyä liemessänsä. Sitten  lihat liemestä pois ja sivelin ne bbq-kastikkeelle ylt'ympäri ja sitten vain nopea kuuma grillaus, jolloin pinta saa kauniin rapsakan, glaseeratun pinnan. Nautimme ripsit kesäkurpitsa-paprikahöystön ja salaatin kanssa. Kun on laadukasta lampaanlihaa, saa huonommastakin ruhon osasta herkullisen sunnuntaiaterian.
Ja huom! Keitinliemen pinnalta poistin jähmettyneen rasvan ja laitoin lihaliemen pakkaseen odottelemaan myöhempää käyttöä vaikkapa kaalikeiton liemenä.
Ja arvatkaapa mitä, tämä tyttäremme versio 2, lupasi tulla ensi viikonloppunakin talkoisiin kanssamme tänne mökille... oikeesti suomeksi, auttamaan tällä hetkellä raihnasia vanhempiaan. Taas on ilonaiheita arjessamme.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti