LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

LEIVONTATERAPIAA

Tänään oli mm. leivontapäivä. Ehkä kuulostaa hiukan omituiselta harrastukselta näin kuumalla. No, ovet ja ikkunat auki, niin ilmahan kiertää. Mellä on naapurisaaren rouvan kanssa yhteistyö- ja avunantosopimus. Minä leivon heille tarvittaessa, ja naapuri kerää minulle mustikat ja puolukat. Vuosia tämä järjestely on toiminut, toivottavasti vielä vuosiakin eteenpäin.
Olen ihastunut Anna-Leena Härkösen pullaohjeeseen, Vähän helvetin hyvä pulla -resepti toimii. Useammat pullat tällä ohjeelle väännettyäni, olen pikkuisen mukaellut Härkösen ohjetta. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole suolaa, eikä kardemumma, lisään kumpaakin. Mantelijauhoja laitan desin sijasta kaksi ja rasvaa hiukkasen vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Rasva ehdottomasti on oltava voita. Tästä taikinasta vaan sitten leipomaan voisilmäpullia, joissa taikinan kuohkeus tulee parhaiten esiin. Samaa taikinaa käytän kyllä korvapuusteihin ja piirakkapohjiin.
No nii  siis naapurin rouvalle kasa pieniä kauniita voisilmäpullia, pellillinen lihapiirakkaa, pyöreä vuoka mustikkapiirakkaa ja pari kourallista mantelipikkuleipiä. Toivottavasti maistuvat varsinkin heidän saksalaisille vierailleen.  On varmaan vieraillakin ihmettelenistä kun tulevat tänne pohjolan perukoille tällaiseen helteeseen. Olivat kuulema kotimasta lähtiessään laittaneet viestiä, että heillä on ollut niin kylmää kuin marraskuussa. Tasan eivät käy onnen lahjat.
Tänään jouduin käymään myös kaupungissa, vesijohdosta puuttui osa, eilä sitä tietty kyläkaupasta löytynyt. Kaupunkikäynti sopi minulle oikein hyvin. Kävin samalla kesäkukka- ja yrttiostoksilla. Kun tässä pikkuhiljaa saa noita kasviansakin viriteltyä meidän erilaisille rikkimäisille laitureille, laittelempa kuvia. Ainakin menneinä vuosina ovat salaatit, mtomaatitnjabyrtit kukoistaneet ja tuottanet runsaasti satoa. Mieskin innostui pikkukasvihuoneiden tekemiseen viime  vuoden runsasta satoa muistelllessaan. Nyt minihuoneissa kasvavat tomaatit, paprikat ja kasvihuonekurkku. Toivottavasti kesä on suotuisa näille viljelmille. Muiden vuosien tapaan en aio ämpäriperunaa istuttaa. Eikö sitä pidäkin vuoroviljelyä harrastaa.


8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti