LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

perjantai 28. kesäkuuta 2013

KAMALANSAAREN KÖRTSIKKÄ

Edellisessä blogissani mainitsin Juhannuksen aikaan nautiskelluista hyvistä aterioistamme.
Tässä ohje savustetusta naudan sisäfileestä, joka on meillä vuosien saatossa ristitty Kamalansaaren körtsikäksi.  Kokeilu alkoi aikoinaan siitä, kun työskentelin hotelli- ja ravintola-alalla, toki vain toimistossa. Luontainen uteliaisuuteni ruuan valmistukseen ja erilaisiin makuihin, joita  ravintolamme keittiö valmisti, sai aina tarttumaan uusiin hyviin makuelämyksiin. Yksi keittiön erikoisuus oli savustettu naudan sisäfile. Ei muuta kuin kokeilemaan mökin savustamossa. Onnistuihan se muutaman yrityksen jälkeen. Voin vakuuttaa, että tämä ruoka on loistava makuelämys.  Ei jättänyt Juhannuksena kylmäksi vävyämmekään, vakkka hän ei erityisemmin ole lihan syöjä.

KAMALANSAAREN KÖRTSIKKÄ
N. 1, 5 kg sisäfile, poista kalvot ja rasvat.
Laita file kokonaisena marinaadini
Teen itse seuraavanlaisen marinaadin
1, 5 dl öljyä
1, 5 dl mustaviinimarjamehua
1/2 dl soijaa
2 tl suolaa, 2tl mustaapippuria
Yrttejä maun mukaan (rosmariinia, basiliikkaa, timjamia ja tänä kesänä hullaannuin lipstikkaan)
Valkosipulia voi laittaa ja chiliä, joskus lisään lorauksen ketsuppia ja vahvaa sinappia. Makustella voi marinaadia kunhan sen hyvin sekoittaa. Pääasia, että marinaadi on melko vahvaa, jotta se maistuu savustuksenkin läpi.
Tähän file muhimaan mielellään seuraavaan päivään.
Meillä on iso savustuspönttö. Joten tarkkoja savustusohjeita en pysty antamaan.
Mies kuumentaa pöntön hyvin kuumaksi ja antaa tulen vähän hiipua. Sitten file savustukseen. Puruina lepän lastuja ja muutama pikkuoksa katajaa. Kansi kiinni ja 20 min. Huom. liha pitäänolla kuumassa pöntössä aliksi,  jotta lihan pinta naksahtaa kiinni, eikä liha pääse kuivumaan.Sitten tulinsaa hiljaa hiipua. Melko tummapintainen file nostetaan alumiinifolion sisäänbtekeentymäänn15 minuutiksi.
Juhannuksena lisukkeena olivat korvasienimuhennus, uudet perunat ja vihreä salaatti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti