LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

torstai 19. joulukuuta 2013

JOULUA ODOTELLESSA, JOULUPIPAREITA PAISTELLESSA

Mulla on aitiopaikka kotonani.  Mukava tädiltä peritty, vähän kulahtanut laiskanlinna. Tässä tuolissani neulon  ja virkkaile, katselen televisiota, puhun puheluni, näppäilen tietokonettani ja ennenkaikkea tarkkailen liikennettä. Ikkunasta avautuu suora näkyvyys vilkkaasti likkennöidylle kadulle, kotikadulle. Ilta on kääntymässä yöksi ja autojen jatkuva jono harventunut. Ikkunastani loistaa jouluvalo ja takaa häämöttävät satunnaisten autojen valot. Raukeaa ja tunnelmallista.

Nautiskelua vaikka ei kuvasta niin välitykkään

Tänään oli varsin vaihteleva päivä. Joulukiirettäkö pukkaa eläkeläisen arkeen? Kiire kyllä alkoi oikeammin  jo viikonlopulla, pikku matkapyrähdyksen jälkeen. Ajattelinkin purkaa kiirestressin tähän teidänkin luettavaksi.

Niinpä -   perjantaina illan suussa sain viestin Wanhasta Talosta, jossa neuletuotoksiani on myynnissa,  jotta lapasia on mennyt kovasti kaupaksi, pitäisi saada lisää. Kun  varastossani ei ollut valmiina yhtään kappaletta, rupesin ahneuksissani (rahan) kutomaan, kutomaan ja huovuttamaan. Siinähän se kaksi vuorokautta menikin istuessa tuolissani ja peen levitessä.


Jälkeä toki syntyi
10 paria kiikutin maanantai-aamuna kauppaan

Vielä muutamat omat lahjat virkkuukoukkua heilutellen ja sitten pakkasin kaikki neulomattomat langat ja langantähteet laatikoihin vaatehuoneen uumeniin.
Ymmärrettävistä syistä, en tähän kuvia lahjaneuleista ottanut.

Tänään alkoi leivontabuumi, jota kestänee aatonaattoon asti. Siltä ainakin näyttää. Ihmeesti ilmaantuu nuorisoa leivonnaisia maistelemaan.

Ensin valmistui tiikerikakku aikaisemmin esitellyin ohjein


Seuraavaksi vuorossa piparit

Kokeilin taas uutta helpolta kuulostavaa ohjetta, ei omaa keksimääni vaan ronskisti lainattua ja vähän muunneltuna.

JOULUPIPARIT

200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
1, 5 dl glukoosisiirappia
N. 10 dl vehnähauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssia

Siirappi keitetään ja kuuma siirappi kaadetaan huoneenlämpöisen voin ja sokeri  päälle ja sekoitetaan kunnes on tasainen massa. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja  lisätään vähitellen voisokeriseoksen joukkoon. 
Taikina yön yli lepäämään 
Piparit paistetaan 180 º n. 9 min.
Kun käytin glukoosisiirapia tuli pipareista vähemmän makeita ja vaaleampia, erittäin herkullisen makuisia arvatekin.


Nämä ovat suklaa cookiesia, säilytyspurkkiin pakattuna
Vajaahan tuo rasia on ja vielä on monta päivää jouluun

Joten uusia vain tekemähän

Kun olin leipomukseni leiponut, tulikin lapsenlapsi I ja morsiammensa kahvittelemaan ja maistelemaan, josko olin onnistunut leivonnaisissa. Olin näköjään. Kun elettiin iltaa eteenpäin, tuli uudet maistelijat, lapsenlapsi II ja toi näytille tyttöystävänsäkin (ensi visiitille). 
Ja maistui heillekin, ihan evääksi piti laittaa. Mukava on kuitenkin kun nuoriso piipahtaa meitä katsomaan.
Kun iltaa edettiin saimme viestin mieluisasta joululahjasta ystäviltämme. Siihen kyllä palaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti