LAPASTAIVAS

LAPASTAIVAS

perjantai 27. joulukuuta 2013

TAPANIN TUNNELMIA


Tapanin päivän rauhaa

Joulun vieraat läksivät ajelemaan ruuhka Suomeen. Hiljaisuus laskeutui tänne kotio. Kohta sytytän kynttilät ja juon kuumaa, herkullista glögiä.

Tänä jouluna lapsi I:stä lukuunottamatta olimme kokoontunnet meille. Historiallisen poikkeuksen jouluruokaan tein, paistamalla joulukinkun tilalle porsaan ulkofileen.
Mielestämme se oli onnistunut valinta, melkeimpä makoisampi kuin kinkku.

Suolasin fileen karkealla suolalla ja annoin sen suolaantua neljä päivää. Suolaantuneen fileen päältä pyyhin sulamattonat  suolamurut pois ja hieroin pintaan Dion sinapin siemenellistä sinappia. Muutama tuore salvialehti vielä possun mausteeksi ja sitten erikseen ostamani rasvanahkapalanen fileen "kanneksi". Koko komeus paistopussiin, uuniin 120 º . Kun lihalämpömittari osoitti 74 º, otin fileen uunista. Kypsyneen lihan päältä ihrakansi pois ja uudelleen kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi, jotta lihan pinta saa kauniin värin.


Lihakimpale menossa uuniin

Muuten  joulun ruokapöytämme oli hyvin kalaisa. Mieleiset makuelämykset tarjosivat kulhollinen itsepyytämää muikunmätiä ja  verkoistamme saatu, sitruunavoissa hautunut järvitaimen.


Kattauksen värimaailma noudatteli samaa linjaa 
kuin muukin jouluväritykseni, valkoista
Vain lautasliinat punersivat kilpaa ruuan kanssa pöydässämme.
Salamavalo kummasti vaalentaa tuon lähes mustan pellavaliinani.


Pikkuhiljaa Tapanin päivä kääntyy iltaan



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti